Izotóp vizsgálat eredménye!

Tisztelt Dr.Nő, Dr.Úr! Segítségét kérném édesanyám izotóp vizsgálati eredményének értékelésében. A vizsgálat eredménye szerint: Radiofarmakon accumuláció ábrázolódik a Th IX csigolya corpusban, valamint az L.IV-V. csigolya arcusaiban, további vizsgálat javasolt (időpontkérés meg is történt egy gerinc MR vizsgálatra) . Mindkét oldali csípő és térdizületben arthrózis szcintigráfiás jelei. A bal radius és una distális epiphysise, valamint a jobb kéz I CMC izületet vetületében látható még radiofarmakon dusulás. A jobb oldali vese ptotikus. Ez év júliusában volt egy vesedaganat műtéte ahol a veséből egyben kitudták venni a daganatot burkában, áttét sehol sem volt és a vérbe sem került. Rutin előírásként csináltatták az izotópos vizsgálatot. Nagyon aggodóm, hogy nehogy megint valami baj legyen, kérem elemezze a leletet. Köszönettel:

Dr. Laki András válasza izotóp témában

Tisztelt Kérdező!

Az izotópvizsgálatok jellemzője, hogy a szervekben vagy elváltozásokban zajló anyagcserefolyamatokat teszi láthatóvá.

A vizsgálatok lényege szerint sugárzó izotópokkal jelölnek meg valamilyen,

az anyagcserében részt vevő molekulát, anyagot és annak az eloszlása határozható meg annak segítségével, hogy az izotóp a test mely részein halmozódik fel, azaz akkumulálódik. Az izotóp dúsulása nemcsak daganatokra, hanem különböző gyulladásos folyamatokra is jellemző és igen gyakran a porckopásos, degeneratív folyamatok is

felhalmozódással járnak. Bizonyos, jellegzetes eloszlásokat leszámítva, az egyes dúsulási helyekről sokszor nem lehet eldönteni, hogy gyulladásos, degeneratív, vagy esetleg daganatos (áttétes) eredetűek-e, ilyenkor célzott radiológiai vizsgálatok elvégzése szükséges a kóros területről. Tudni kell még, hogy az izotóp

vizsgálatok nagyon érzékenyek, de a térbeli felbontóképességük kisebb más képalkotó módszereknél, így nehezebb egy meghatározott anatómiai részlethez kötni az elváltozást. Függ a helymeghatározás még az alkalmazott

technikától is, nevezetesen attól, hogy ez egy összegzett, áttekintő csontszcintigráfia volt vagy - például a gerinc esetében -

számítógépes rétegvizsgálat (SPECT) is történt-e, utóbbi pontosabban jelzi

az eltérés helyét. (Ha a csigolyaíveket egyértelműen azonosították, akkor valószínűleg

történt ilyen is) .

Az édesanyja esetében a csípők és térdízületekben egyértelműen arthrosisra,

vagyis porckopásos, degeneratív elváltozásra jellemző képet láttak. A bal alkarcsontok csukló közeli részében, valamint a jobb kéz hüvelykujj kézközépcsontjának ízületében (ez a CMC, carpo-metacarpalis ízület) láttak dúsulást, erről nem írtak véleményt, lehet hogy szintén gyulladásos-kopásos jelek.

A kétséges eredetű kóros területek a gerincen mutatkoztak, ahol a IX. háti

csigolya testében és a IV-V. ágyéki csigolya íveiben látszott az izotóp felhalmozódás, melyek esetében nem tudtak pontos véleményt adni. Ezekről a területekről javasoltak további vizsgálatot végezni (írtam, hogy már MR vizsgálatra kértek időpontot) , amivel remélhetőleg sikerül majd eldönteni a kérdést.

A vesedaganatoknál előfordulhatnak csontáttétek, aminek kicsi az esélye akkor, ha a daganat nem terjedt túl a műtét idején a vesetokon (ahogy ebben az esetben is) , de teljesen ki sem zárható.

Kérdés: 2011. december 28., 19:56; Megválaszolva: 2011. december 29., 18:38
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?
MRI lelet vélemény
Térd probléma
Tisztelt Hölgyem! Több, mint 3 hónapja ropog a bal térdem. Először csak kellemetlen volt, de később beszűkült a mozgásom és fáj a térdem....