Izotópos vizsgálat ismétlése belsõ vérzés lokalizálásra

Azt szeretném megtudni, hogy egymás után hány nap eltéréssel lehet 2 izotópos vizsgálatot elvégezni biztonsággal a sugárbehatás miatt? Az egyik vizsgálat a Honvéd kórházban lesz, ahová reaktorból odaszállítással kerül az izotóp, így az aktivitása gondolom kissebb. Várom mielöbbi válaszát, igen sürgös az ügy! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Laki András válasza izotóp témában

Tisztelt Kérdező!

Az izotópvizsgálatok sokszor kisebb sugárterheléssel járnak mint például a CT vizsgálatok, de vannak izotópvizsgálatok, melyek összetettebb röntgenvizsgálatoknál is kevesebb sugárdózist jelentenek. A sugárterhelés ellen a szervezetben bizonyos DNS javító mechanizmusok működnek, melyek azonban számos örökletes és anyagcsere tényezőtől függenek, sebességük kevéssé kiszámítható. A vizsgálatok ismétlése leginkább a klinikai indokoltság szerint történhet, figyelembe véve a vizsgálati módszerből származó sajátosságokat. A vizsgálatokhoz adott izotóp aktivitása az ismert aktivitású izotópforrásból kinyert és ténylegesen beadott mennyiségtől függ, azt a vizsgálat igénye szerint adagolják.

Az izotóp laboratóriumokba általában máshonnan szállítják az izotópot, ritkább esetben és inkább a PET és PET/CT vizsgálatok helyén telepítenek például ciklotront, mert ott gyorsabban bomló izotópokat használnak. A kérdéséből nem világos számomra, hogy miért kell eleve megismételni a vizsgálatot. A kérdéseire a vizsgálatot végző osztály munkatársai a pontos szituáció ismeretében bizonyára részletes válaszokkal tudnak szolgálni.

Kérdés: 2011. december 25., 20:21; Megválaszolva: 2011. december 28., 17:31
Kérdések és válaszok: Egyéb
Izotop
Szeretném megkérdezni, hogy 42o+84oMBq Tc-99mMyoview iv /izotop anyag/ izotop vizsgálat után 1 héttel végzett ujabb szivizotop 49o+1060MBq TC 99-m...
Herpesz vírus (vérvétel)
Kérdőjeles probléma
Mai válaszra kérdés
Allergi miatt szenvedek tanácsot...