Sportszív és a szauna?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 31 éves férfi vagyok és gyermekkorom óta rendszeresen sportolok és mivel versenyszerűen csinálom, ezért vizsgálatok során kiderült, hogy sport szívem van. A pulzusom 47-52 között van átlagban! A kérdésem az volna, hogy használhatom-e a szaunát illetve, hogy későbbiekben milyen problémáim lehetnek a sportszív miatt, mire kell jobban ügyelnem! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: H. Róbert

Dr. Molnár Dóra válasza sport szív témában

Kedves Kérdező! A szauna használatát nem kell korlátoznia a sportolás következtében megnagyobbodott szív miatt. A szaunázással kapcsolatos időtartamok, és megfelelő folyadék, illetve az izzadással elveszített ionok pótlása (zöldség ill. gyümölcs fogyasztásával) mindenképpen javasolt. A hirtelen abbahagyott sport után gyakran elhízás alakul ki, amely káros az egész szervezetre nézve. Ha csak az intenzív sportolás áll a szívnagyobbodás hátterében, a fizikai intenzitás tartós csökkenésével a szív mérete is csökken. Ha ez nem következik be, gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Javaslom, hogy az intezív sport abbahagyása után is évente menjen el kardiológiai vizsgálatra. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. január 06., 19:38 ;Megválaszolva: 2013. január 08., 17:40
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar
Kék folt a lábon
Nagyon nekimentem a fa ágy sarkának nagyon fájt ,majd megkékült - 5 hónapja nem múlik el a helye , még mindig kék. Miért nem múlik el - hová...
Véleményezes!
Üdv! 3 hónapja volt egy Angina Pectorisom amit sürgősségi illetve kardiológiai kivizsgálás követett! Kardiológiai vizsgálat kóros eltérést nem...
Kardiológia
Tisztelt Doktornő! Van -e ok aggodalomra? A doktor úr azt mondta ,hogy nincs baj,de én aggódom,mert van egy kis elzáródás de a szívműtét után is...
Szexualis aktus torokfájdalom