• Milyen gyógyszert?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyám gyógyszerezésével kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni. A kórtörténete röviden: pars membranacea típusú ventricularis septum defektus, 4-6 mm-es shunttel, 2004-ben volt myocardialis infarctusa, és akkor jelent meg a komplett bal Tawara-szár blokkja is. Gyakran fájlalja a szívtájékát, kisugárzó fájdalma van, mely nem mindig ugyan olyan mértékű terhelésre jelentkezik, de nitrátos spray hatására múlik. Éjjel 3-4 x szokott kimenni a mosdóba, terhelésre fullad, gyakran köhög. Az UH-on megnagyobbodott jobb pitvar és kamra látható. A gyógyszerei: astrix, olicard, adexor, simvacol, blocalcin, concor plus. A blocalcintól erősen dagadt a lába, kipirult, azt az orvos engedélyével abbahagyta. A concor szedését nem értem, ugyanis a vérnyomása 120/70 alatt szokott lenni, a pulzusa átl. 64. Amit szintén nem értek, hogy miért nem szerepel a gyógyszerei között a béta-blokkoló-ACE-gátló-diuretikum kombináció, mert ez jelentősen növelné az élettartamot. Gyógyszerallergiája nincs. Várom a válaszát! Köszönettel.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Jó lenne többet is tudni az ultrahangról - milyen a kamrafunkció, mekkora a VSD, mekkora a jobb kamrai nyomás, történt-e szívkatéteres vizsgálat, milyenek az erek. A fulladásos panaszok társulhatnak magához a koszorúér-betegséghez, szívelégtelenséghez, de akár a VSD miatt megváltozott keringési viszonyokhoz is - ezeket lenne jó pontosítani. A Concor Plus egyébként béta-blokkoló és diuretikum, alias vízhajtó, de lehet, hogy ennél több, erősebb vízhajtóra is szükség lenne, illetve szívelégtelenség esetén valóban szerencsés lenne ACE-gátló adása is. Javasolt kardiológiai kontroll, megfontolandó kard. centrum felkeresése.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 24., 13:28; Megválaszolva: 2012. január 25., 16:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: