Állhat e szív probléma a háttérben?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 24 éves 164cm magas, 47kg nő vagyok, dohányzok. Alapbetegségként Pánik betegséget állapítottak meg. ABPM-en, szemészeti, vérvételi, mellkas röntgenj, EKG vizsgálatokon tavaly túl estem Van egy Dyras márkájú digitális vérnyomás mérőm. Ma a pulzusonat mindig alacsonynak mutatta. Előszokott fordulni, hogy szédülök és mellette néha nehezen kapok levegőt. Olyankor ellenőrzöm magam. Ma pl.: 139/85 64 pulzus mellett IHB-t mutatott a készülékem. Majd valószinűleg hirtelen felültem, mert rettenetesen szédültem, a szívem begyorsult, a számba fura ízt éreztem, szájszárazságom volt, azt hittem elájulok. Természetesen vettem be nyugtatót. Azóta néha be be dobban a szívem. De nem vagyok benne biztos, hogy ez csak a pánik. Nem mindig érzem ezt. De ilyenkor nagyon kellemetlen. Ön szerint állhat e más jellegű probléma a háttérbe? Nagyon szeretném kizárni a szervi problémát. Várom bizalommal válaszát! Tisztelettel: Anita

Dr. Molnár Dóra válasza szívbetegség témában

Kedves Kérdező! A 64/perc pulzus nem számít alacsonynak, nyugodjon meg. Hirtelen testhelyzetváltozás okozhat vérnyomáscsökkenést valóban, ez magyarázza a tüneteit. A bedobbanások hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Fáradtság, stressz, kialvatlanság, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása is okozhatja. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Háziorvosával konzultáljon, amennyiben nem szűnik a panasz, ő dönt a további kivizsgálás szükségességéről.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. december 08., 02:45; Megválaszolva: 2012. december 09., 11:45
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Pánikbetegség
Szociális fóbia
Miként kezelhető az alvászavarom?
Tisztelt Doktornő! Évtizedek óta szorongó (iskolai bántalmazás, párkapcsolati bántalmazás, stresszes munkahely tíz évig) miatt, súlyosan...
Citalopram kiváltása
Jónapod Doktornő,3 éve szedek citalopram 20mg os ssri-t.Szeretném fokozatosan abbahagyni,illetve kiváltani egy szerintem barátságosabb...
Kell-e aggódnom az eredményeim miatt?
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! A bajaim gyökerét tavaly nyárra tenném. Korábban nem volt semmilyen problémám vagy diagnosztizált betegségem. Egy...