leszoktatás

Kedves Bernadett! Férjemmel kapcsolatban kérdeznék. 20 éves kora óta inzulinos cukorbeteg, hektikus munkája miatt, előfordul, hogy rendszertelenül eszik. Esténként fél-, sokszor egy liter bort/fröccsöt szokott lazításképpen fogyasztani. Ilyenkor egyedül üldögél, amíg a család alszik, és iszogat. Engem ez mélységesen zavar. Az utóbbi időben ha felébredek és szóvá teszem, hogy már lepihenhetne, és megjegyzem, hogy ez nem tesz jót neki, egyre agresszívabb, látom, hogy megárt neki az ital. Igyekszem békén hagyni, és féltem a kisgyerekeink álmát, de nagyon el vagyok keseredve. Napközben, amikor próbálok beszélni Vele, mindent megígér, meg, hogy nem iszik komolyan, de este minden kezdődik elölről. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a nagyszülei, szülei mellett, Ő így szocializálódott. Nekik így teltek az estéik egymással borozgatva, beszélgetve, minden nap. Az ivászat napi rutin volt náluk. Én ezt a rózsaszín ködben nem vettem észre. Én totálisan antialkoholista vagyok, az ital szagát sem bírom, de egy pohár sört ha megivott eddig észre sem vettem. Nem zavart. De ahova ez fejlődött, és, hogy félek is Tőle nagyon szomorúvá tesz. Nem tudok hatni Rá, inkább eldugdossa az üvegeit, de folytatja. Mit tehetnék? Az egészségét is féltem, de a Család békéjét a legjobban. A diabetológus orvossal vegyem fel a kapcsolatot, hogy hasson rá, vagy hova forduljak, forduljunk? Természetesen Ő nem tekinti magát alkoholistának, és nem gondolja, hogy bármi probléma lenne. Nagyon szépen megköszönöm, ha segít, és elnézést, hogy sokat írtam. Mély tisztelettel: Kat

Legfrissebb cikkek a témában

Kovácsics Bernadett válasza alkohol témában

Kedves Kat!

Nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen leírta történetüket, így sokkal könnyebb nekem személyre szabottabb válaszban gondolkodni!

Ahogy múlik velünk az idő, egyre fontosabbak lesznek a hagyományaink, a családunk lelki öröksége, ebbe tartozik pl. az esték eltöltésének mintája.

Ezen egyedül úgy tudunk változtatni - ha egyáltalán akarunk -, hogy tudatosítjuk őket, vagyis szembe akarunk nézni azzal, hogy valójában mit csinálunk, és ez hová vezet. Soraiból úgy tűnik, hogy férje még nem tart itt.

Családjukban Ön szeretne változtatni, és ha Ön változik - bármilyen furcsán is hangzik ez - a család többi tagjának is változnia kell, ha akar, ha nem.

Mit is tudna Ön változtatni? Nagyon is sokat. Pl. az egész történethez való hozzáállását. Jó ötletnek tűnik a diabetológus orvossal beszélni, de előreláthatóan ez nem fogja megoldani az összes problémát.

Amit javasolnék, az az, hogy tudjon meg minél többet az alkoholbetegségről - a kialakulás okairól, a folyamatról, az elvonási tünetekről, a játszmákról, amit egy alkoholbeteg önkéntelenül is "játszik", stb. Nagyon sok anyag van a net-en.

Talán még hatékonyabb olyan emberek beszámolóit meghallgatni akik már megküzdöttek az ilyen típusú problémákkal hozzátartozóként. Ezek a beszélgetések nagyon sokat segíthetnek, hogy ne járja meg a felesleges köröket.

Hozzátartozók önsegítő csoportja nagyon sok helyen működik az országban, a lakóhelyéhez legközelebbit mindenképpen érdemes lenne felkeresnie (google: szenvedélybeteg hozzátartozói csoport - még online lehetőség is létezik! )

Minden jót kívánok és nagyon sok türelmet!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Kovácsics Bernadett
Kovácsics Bernadett Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Kérdés: 2015. október 20., 12:09; Megválaszolva: 2015. október 20., 12:50
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem...
Alkohol függőség, alkoholizmus? ...
Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van....
Delirium tremens
Tisztelt Doktornő, Édesapám (64 év) állapotáról szeretnék írni és megtudni, hogy vajon lesz-e javulás az állapotában. Jelenleg delírium...
Alkoholfüggőség
Hová lehet menni alkohol elvonókúrára? Budapesti lakos a lányom, szeretne egy benntlakásos helyre elmenni. S.O.S
Bentlakásos intézet alkohol...
Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós...