Alkohol, gyulladás?

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 10 hónapja kezdődtek a panaszaim, fűszeres étel és alkohol fogyasztása után. Mivel később enyhébb formában, de vissza-visszatértek a tünetek (hidegrázás, magas pulzus) , gyomortükrözésen voltam. Eredmény: I. Partialis villus atrophia II. stádium vékonybél-nyálkahártyában (PVA-II, Marsh: 0 típus) . Enyhe, chronicus, aspecificus duodenitis. II. Enyhe, chronicus, reactiv antrum-gastritis. Helicobacter negatív. Hasi UH, máj-, veseértékek, Chromogranin-A, tumormarkerek rendben. Diétáztam, savkötőt és probiotikumot szedtem (ez utóbbit szedem még) . Újra megpróbálkoztam az alkoholfogyasztással és azt vettem észre, hogy gyakran lágy székletet, hasmenést okoz. Nem feltétlenül másnap, van, hogy 2-3 napon belül tapasztalom, ezért eleinte nem hoztam összefüggésbe az alkohollal, de egyre inkább úgy tűnik, hogy van összefüggés. Van, hogy csak egyszer jelentkezik a lágy/híg széklet, de egy napnál tovább nem tart. Egyébként rendszeres a székletem, napi egyszer jelentkezik, székrekedésem soha nincs. Színe barna, világosbarna, néha sárgás. Visszatérhetett a gyomor- illetve bélgyulladás? Vagy a vastagbél is érintett lehet? Milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni? Köszönettel

Dr. Plósz János válasza alkohol témában

Az alkoholra való fokozott érzékenység mögött sok esetben hisztamin-intolerancia áll (ezt DAO-szint meghatározással igazolható). A probiotikum segíthet a széklet rendezésében (érdemes lehet több készítményt megpróbálni, mert mindenkinek más lehet a legoptimálisabb).

Kérdés: 2022. szeptember 16., 15:00 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 17., 11:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Alkohol probléma
Alkohol reflux
májbetegség tünete
Tiszteletem! Egy hiteles véleményt szeretnék öntöl, Refluxom van és ha este vacsora után nem iszok meg egy feles házipálinkát akkor éjjel ég a...
Epe nélküli élet?
Kivették az epém, ezt követően alkoholt, és különböző discodrogokat próbáltam ki.Ez, hogy hat a szervezetemre, milyen károsodásokra lehet...