• Rövidlátás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

        25 éves rövidlátó lány-aki kisgyermekkorától fokozatosan mind nagyobb dioptriájú szemüveget hord-kérdezi, hogy rövidlátásának javitására vagy esetleges továbbromlása miatt ajánlaná-e és ha igen, akkormelyik luteinkészitményt?  Vagy valamilyen más készitményt?  

        A rövidlátás esetleg műtéttel kiküszöbölhető-e teljesen?      

         

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel 

        Anna      

        WEBBeteg szakértő válasza a rövidlátás témában

        Tisztelt kérdező! A luteinkészítmények a rövödlátást nem "javítják", a dioptria fokozódását nem gátolják. Ugyanakkor a ideg és érhártya elvékonyodása esetén segítik annak regenerációját, tehát segítheti a látás. Példával jobban megvilágítható: két páciensnek ugyanakkora dioptriájú szemüvegre van szüksége pl. -3, 0 D, de az egyiknek 80%, míg a másiknak 100% lehet a látása. A készítmények között nincs lényeges, alapvető különbség - érdemes többet is kipróbálni, esetleg kúraszerűen váltva alkalmazni. A műtéti megoldási lehetőségek nagyon szerteágazóak, kezdve a szaruhártyán végzett lézeres beavatkozástól a tiszta lencse extractióig. A megoldási mód függ a diopria mértékétől, a rövidlátás változásának ütemétől. A szem állapota (gyulladásos betegségek előfordulása, a szaruhártya vastagsága stb.) is befolyásolhatja a bevatkozás típusát. Nagyon nagyfokú rövidlátás esetén, amikor a szaruhártyán nem végezhető el biztonságosan a műtét, felvetődhetnek a lencsén végzendő beavatkozások. Ebben az esetben alapvető fontosságú a pontos műlencse tervezés - mérlegelve a beültetendő lencse típusától függően az alkalmazkodási képességet is.


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-09 21:36:49; Megválaszolva: 2010. március 09., 21:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: