Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna

általános orvos, fül-orr-gégész
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Fülfájás

Kedves kérdező! Vizsgálat nélkül nehéz a kérdésére választ adni, ilyen panaszokat sok fülészeti, fogászati, gégészeti betegség okozhat. Igen gyakran a fül és fül előtt rész fájdalmát, főleg a fül előtti porc nyomásérzékenységét, hallójáratgyulladás okozza, amire a melegítés kedvezőtlenül hat. (szemben a középfülgyulladással, ahol a melegítés jótékony hatású.) Vannak recept nélkül elérhető fülcseppek, melyek segítenek a hallójáratban lévő érzékeny egyensúly helyreállításában, így enyhe gyulladás esetén hatásosak lehetnek. De ezek kifejezett gyulladás esetén nem elegendőek. Ha tünetei 3 napnál tovább fennállnak, esetleg fokozódnak, láz, hőemelkedés, halláspanasz, szájnyitási nehezítettség, stb. alakul ki, keressen fel fül-orr-gégész szakorvost.

Ikrek orrmandulaműtétje

Tisztelt Kérdező! 8. Vizsgálat nélkül nagyon nehéz nyilatkozni ebben a kérdésben. De az orrmandulaműtét elbírálása mind testvérek, mind ikrek esetén egyedi, személyre szabott. Nem párban, hanem minden gyermek vonatkozásában egyénileg kell dönteni a kérdésben. Ilyen elv szerint a testvérek orrmanduláit is családilag vennénk ki, ha közösségbe járnak. Természetesen ez nem így történik. Ha csak egyik gyermeknél állnak fenn az indikációk, akkor a másikat nem szabad a műtétbe belevinni, az én meglátásom szerint. Illetva ha a fiú gyermek esetében felmerül az “immunrendzser gyengesége”, érdemes lenne gyermekimmunológussal is egyeztetni, nincs-e esetleg sIgA-hiány, vagy egyéb immunrendzseri eltérés, mert ennek egyes eseteiben nem javasolják az orrmandulák eltávolítását.

Fülgyertya és komplikációk

Tisztelt Kérdező! Úgy vélem nem lesz káros hatása annak, hogy csak egyik oldalon alkalmazta a fülgyertyát. Jelenleg azt tartanám a legjobb megoldásnak, ha felkeressne fül-orr-gégész szakorvost, hogy “kifecskendezze”, “kimossa” a fülét. Főleg amiatt, hogy biztos lehessen benne, hogy panaszát ténylegesen a fülzsír felhalmozódása okozza. Ha a fülzsírdugó eltávolításra kerül, akkor az ismételt kialakulása megelőzhető pl. fülgyertyázással, olajos fülcseppek, szódabikorbónás fülcseppek alkalmazásával. Ezek sajnos már panaszos esetekben nem szoktak elégségesek lenni. Vannak akiknél a fentiek alkalmazása mellett is ismételten flhalmozódik a fülzsír, és fülzsírdugó alakul ki. Náluk félévente-évente rendszeresen kifecskendezzük a fület.

fülcsengés - stressz okozta

Tisztelt Kérdező! Igen, sok esetben a tinnitus nem szűnik meg, de sokszor ilyen eseteben csökkenthető különböző kezelésekkel, illetve ha nem is csökkenthető elviselhetőbbé tehető. De sok esetben kezelhető, megszűntethető. Különösen azokban az esetekben, amikor sikerül tisztázni a tinnitust kiváltó okokat, ami pl. valóban lehet a pajzsmirigy túlműködése, hormonális változások és lelki tényezők. Az ön esetében azért tűnik kedvezőnek a helyzet, mert egyrészt fennállnak ilyen kezelhető okok (elsősorban a lelki dolgok, és ezek rendezésével érhetné el a legnagyobb sikert a fülzúgás csökkentésében, de a hormonális státusz rendezése is fontos) , másrészt a gyógyszeres infúzió hatékonysága. A tabletta szedését érdemes folytatni, mert sokszor hónapok alatt épül fel a hatása. A lelki okok kezelése nem csupán pszichiáter, de pszichológus feladata is. Kifejezetten a fülzúgásnak is létezik pszichológiai terápiája, kognitiv terápiája.

lyukas dobhártya

Tisztelt Kérdező! Igen jellegzetes tünete a dobhártyán keletkezett lyuknak, az orrfúváskor jelentkező “szelelés”, “sípolás”. Az ilyen kisméretű, tűszúrásnyi dobhártya perforációk spontán záródni szoktak. Műtéti kezelésre csak akkor van szükség, ha erre hetek, hónapok múltán sem kerül sor. Amire nagyon figyelnie kell, hogy ha lyukas a dobhárty a fület víz nem érheti! Érdemes fülész szakorvosnak megmutatnia, hogy az esetleges gyulladást kizárja, leírja a perforáció (“lyuk”) méretét, és követhesse a későbbiekben a gyógyhajlamot, illetve döntösen arról, szükséges-e kezelés.