Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna

általános orvos, fül-orr-gégész
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Miért vérzik ennyire az orrom? Elégették az eret már kétszer

Tisztelt Kérdező! Semmi képpen ne piszkáljom bele az orrába, még vattával sem, nem szükséges törölgetni. Kis mértékű véres váladékozás ilyenkor normális. A gyógyulást segítheti pl. a patikában kapható vaselines orrkenőcs használatával, illetve különböző olajos cseppek (pl. Coldastop) alkalmazásával. A legfontosabb, hogy ne piszkálja az orrát, mert az újabb vérzést provokálhat. Fontos a rendszeres vérnyomás kontroll. A Rutascorbin szedése kedvező az ilyen állapotokban.

muteti heg

Tisztelt Kérdező! A műtéti terület megnyomásakor jelentkező furcsa hang jelezheti, hogy esetlegesn ismét tasak képződött, vagy folyadékgyülem akakult ki. Mindezek nem kedveznek a zavartan sebgyógyulásnak. Ajánlatos lenne az operáló orvost fekeresni, hogy ellenőrizze, rendben zajlik-e a sebgyógyulás.

Hüvely-duzzanat

Kedves Hölgyem!

Tény, hogy a gombás hüvelyfertőzés nagyon gyakori, és ráadásul ez még eddig mindig reagált önnél a Canestenre, de számos baktérium és protozoon is okozhat hüvelygyulladást. Javaslom, hogy történjen egy mikrobiológiai mintavétel, ha kitenyészik a kórokozó, ez célzottan lesz kezelhető.

Lehet análisan?

Kedves Kérdező!

A felírt kenőcsök hatékonyak lehetnek, de egy kórnikus aranyeresség kezelése sok időt és türelmet igényel mind a beteg, mind az orvos részéről. Amíg bármilyen végbéltáji tünete van, szigorúan tilos az anális szex, a gyulladás megszűnte után nem tiltott, de tudnia kell, hogy az anális szex számos fertőzési veszélyt hordoz magában mindkét fél számára, hiszen nem kell részletezni, hogy a végbél milyen élettani funkciót lát el, másrészt nyálkahártyája felszívásra funkcionálódott, így a bekerülő spermában lévő kórokozók is könnyebben fertőznek. A teljes beöntés elengedhetetlen előtte.

mitralis prolpsus

Kedves kérdező! Ilyen bedobbanások gyakran jelentkeznek mitralis prolapsus mellett, általában ártalmatlanok. Úgy keletkeznek, hogy a normál ütésnél hamarabb jelentkezik egy dobbanás, ilyenkor még kevés vér van a szívben, ezért ezt a korai ütést általában nem észleli sem a "beteg", sem a vérnyomásmérő (ez lenne a kihagyás) , a következő normál ütés pedig egy hosszabb szünet után jelentkezik, ez erőteljesebb, és nagy dobbanásként élhető meg. Ezek az ún. extraszisztolék általában ártalmatlanok, lehet, hogy a nagy meleg miatt szaporodtak meg. Igyon sok folyadékot, Magne B6 is segíthet. Ha a panaszok tartósan fennállnak, javasolt kontrollra menni, elképzelhető, hogy pulzuscsökkentő gyógyszer felírásával ritkulnak a bedobbanások.