Vérszegénység és pajzsmirigyműtét

Tisztelt doktornő! A problémám a következő. éve műtötték a pajzsmirigyemet. Napi fél szem 75 mg-os letroxot szedek rá. Másfél éve refluxom is van. A torkom is fáj tőle.. A gyomortükrözéskor nem találtak semmit a sok savon kívül. Régebben volt felmaródásom is, de az elmúlt. Refluxra reggel 40 mg-os rebyprexet, este 40mg-os quamatelt szedek, de már volt több variáció is, mert a gyomorfájásom nehezen múlt, de a torokfájásom nem akar múlni. hónapja elkezdett hullni a hajam. Tavaj is volt ilyen problémám, de megállapították, hogy a vas hiánya miatt hullik a hajam. 11 umol6l-re feltornáztam a vasamat vastablettával. Voltan laborban és megint kevés a vasam. Leírnám az eredményemet, talán így jobban átláthatóbb. Fehérvérsejtszám 7, 25 G/l Neutrophyl 61, 6 5 Lymphocyta 22, 7 % Monocyta 8, 1 % Eosinophyl 5, 3 % Basophil 2, 27 % Vvt szám 4, 57 T/l Haemoglobin 130 g/l Haematokrit 0, 392 l/l MCV 86, 7 fl MCH 28, 8 pg MCHC 332 g/l Thrombocyta szám 317 G/l Thrombicyta átl térf. 7, 23 fl Vvt Süllyedési sebesség 16 mm/h Össz. bilirubin serumban 7, 7 umol/l Direkt bilirubin serumban 2 umol/l Got 14 E/l GPT 10 E/l Glükoz 5 mmol/l Nátrium 140 mmol/l Kálium 5, 5 mmol/l Klorid 98 mmol/l Vas 5, 6 mmol6l Ferritin 13 ug/l Anti-streptolizin titer 148mE/l TSH 3, 34 mE/l FT 4 13, 4 pmol/l FT3 5, 1 pmol*l Azt is mondták, hogy ez a vashiány lehet felszívódási zavar is, okozhatja a sok savam és a refluxra szedett gyógyszerek vagy valamilyen bélprobléma. A gasztroenterológus szerint nem kell évente gyomortükrözés, elég 5 évent. Lehet, hogy béltükrözésre is indokolt lenne. Kérem mondjon véleményt a leírtak alapján. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

Kedves Kérdező! A pajzsmirigy hormonszintek megfelelő dózisú Letrox szedésre utalnak. Jó jel, hogy a szedett vastabletták mellett a szérum vasszintje megemelkedett. Amennyiben a gyomortükrözésen nem látszott nyálkahártya eltérés, vagy rekeszsérv, akkor csupán a refluxos tünetek nem okoznak vashiányt. Részletes belgyógyászati kivizsgálást javasolok, ami kitér a felszívódási zavarra (pl. lisztérzékenység), de a fokozott vasvesztés okait is kutatja. Ha a torokfájását reflux okozza (és nem fül-orr-gégészeti probléma), akkor a gyógyszerek dózisa emelendő, vagy más hatóanyagtartalmú ún. protonpumpagátló gyógyszer kipróbálása javasolt esetleg ún. prokinetikus gyógyszerrel kiegészítve a panaszmentesség eléréséig.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 12., 11:24; Megválaszolva: 2011. október 14., 00:00
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Nyitott cardia
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés során megállapításra került, hogy nem záródik rendesen a gyomorszájam. Valószínű ez okozza a rossz...
fájdalom mellkas
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül két hete mellkasi fájdalomra panaszkodok. Néha a hátam is szúr. Elmentem orvoshoz ahol elküldtek terheléses...
reflux-hőemelkedés
Tisztelt Doktor úr! Március óta küzdöttem köhögéssel, slejmmel a torkomban és a mai napig tartó hőemelkedéssel 37,5 A járvány miatt 2 hónapig...
Gyomorsav
Kedves Dr Plósz János úr! Refluxos panaszaim miatt fordulok Önhöz. Gasztroenteorológus előírására február elejétől 40mg Esomeprazolt szedtem...
Terhesség, gyomorsav probléma
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. 21 hetes terhes vagyok, és a kezdetektől küzdök gyomorsav problémákkal. A terhesség eleje óta szedtem...