• Fogorvos!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T.Doktornő/Úr!

        A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor csak rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánik beteg vagyok? Hogyan küzdjm le a félelmemet?

        WEBBeteg szakértő válasza a fóbia témában

        Kedves Levélíró!
        A fogorvostól való félelme kapcsolatban lehet a pánikbetegségével. Különösen akkor valószínű ez, ha a megfigyelt testi tünetek hasonlítanak a pánikroham során tapasztaltakra. Azonban azt se felejtsük el, hogy a fogorvostól az emberek 80%-a fél, ez akár természetes reakció is lehet. Azt nem írta, hogyan, milyen módszerrel kezelik a pánikbetegségét, és mit tesz olyankor, amikor hasonló félelemteli helyzettel szembesül. Kezelés nélkül a pánikbetegség súlyos szövődmények kialakulásának veszélyét hordozza. Az élet egyre korlátozottabbá, beszűkültebbé válik: a betegség a munka és a társas kapcsolatok rovására mehet. A bizonytalanság miatt elkezdünk félni minden olyan helytől vagy helyzettől, ahol úgy érezzük, nem tudunk elmenekülni, vagy nem kapunk segítséget, ha rosszul leszünk. Nem tudom, hogyan szokta leküzdeni más helyzetekben a félelmét. Pánikbetegségben szenvedők különböző módszereket találnak erre orvosaik, pszichológusuk segítségével. Lehet ez fizikai, vagy lelki módszer is. Nyugtató hatású tea, gyógyszer, relaxációs technikák (különösen az úgynevezett progresszív relaxáció hatásos), étcsoki, vagy bármi, ami hasznosnak bizonyul más helyzetekben jelentkező félelmek esetén, a fogorvosnál is segítség lehet. Amennyiben pánikbetegsége nem gyógyul, és a fogorvostól való félelme is a tünetek alapján ezzel van kapcsolatban, azt javaslom, keressen fel pszichológust, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakembert.
        Minden jót kívánok!


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus Itt kérdezhet

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-10 10:48:54; Megválaszolva: 2010. március 10., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: