• Fóbia? Félelem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Hát nekem olyan problémám lenne, hogy már régota nagyon félek a pókóktol már a látványátol ki ráz a hideg undorodom tölük egyszerüen nem birom el viselni ha lakásba van egy pok. Csak porszivoval tudom öket el távolitani mert nem merem öket meg fogni eddig nem tartottam olyan nagy jelentöséget ennek de napokban történt egy olyan hogy a lábam szárán volt egy elég nagy termetü pók amit sajnos nem birt más levenni én ijedségemben kiabáltam sikitoztam a pók el kezdett fejjebb mászni és valahogy le ráztam a lábamrol.  Ijedségem akkora volt hogy el kapott a sirás.És mostmár még jobban tartok a pokoktol. Ez az esett elött sokszor volt pokrol álmom. És olyankor fel ijedtem. Álmomban ereszkedik egy pok rám vagy éppen rajtam mászik.Nem tudom mitévő legyek.Van valami lehetöség hogy ezt le küzdjem? Még azt hozzá tenném hogy nem számit kis vagy nagy pokrol van szó mert a kicsitöl is ugyan ugy félek!

        Elöre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a fóbia témában

        Kedves Levélíró!

        Fóbia tárgya lehet szinte bármi, például a pók is. Az, hogy betegségről beszélünk-e attól függ, hogy ez a félelem károsan befolyásolja-e a mindennapi teendőt. A póktól, rovaroktól sokan tartanak, sokan nem merik megfogni. Viszont ha emiatt nem tudja ellátni szükséges tevékenységeit (munka, otthoni teendők), mert fél elmenni otthonról például, vagy azért nem megy valamerre, mert az úton lát egy pókot, és nem meri átlépni, kikerülni sem, akkor már túlzott a félelem. Ebben az esetben terápiára van szükség, melynek fajtáját legpontosabban pszichiátriai vizsgálat után lehet meghatározni. Hatékony pszichoterápiás kezelések állnak rendelkezésre.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-01 14:51:23; Megválaszolva: 2010. június 01., 14:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: