• Szociofóbia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő!
        Régóta keresem a problémám nevét és ma találtam meg. Szociofóbiám van. Olvastam róla egy cikket és teljesen egyértelművé vált. Mit csináljak ellene?

        WEBBeteg szakértő válasza a fóbia témában

        Kedves Levélíró!
        A szociofóbia (más néven szociális szorongásos zavar) bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás, feszültség, félelem. Az ember társadalmi lény, és a megfelelő hozzáállás a szociális helyzetekhez életének fontos részét képezi, gondoljunk csak a családdal, az oktatással, a munkával, a pihenéssel, a találkozókkal töltött időnkre. Bár a szociális helyzetekben érzett bizonyos szintű szorongás normálisnak számít, a szociofóbiában szenvedő személy szorongása oly mértékű, hogy lehetőség szerint kerüli az ilyen helyzeteket, vagy gyötrelmesnek érzi azokat.
        Nincs egyedül! A lakosság 10 – 12 %-a küzd ezzel a jelenséggel, a szociális szorongás azóta létezik, mióta világ a világ.
        A szociofóbia kezelés hiányában általában nem múlik el, így az adott személy kerülni kényszerül az általa egyébként szívesen végzett tevékenységeket. Első lépésként fontos feltárni, hogy honnan is erednek ezek a félelmek, mikor alakult ki. Amikor már értjük a más emberektől való félelmünk, tartózkodásunk hátterében megbúvó összefüggéseket, akkor tudunk elindulni a fejlődés útján, és keressük a “hogyan tovább? ”-ra a választ, megoldást.
        A fentiekre tud segítséget nyújtani pszichológus, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakember.
        Azt, hogy mit lehet tenni ellene, nagyban attól függ, hogy miért, hogyan alakult ki. De amit addig is tehet: figyelje meg az adott, stresszkeltő helyzetben keletkező gondolatait, érzéseit, akár le is írhatja őket. A fejünkben kavargó gondolatok között domináns szerepet kaphatnak saját tévhiteink, hogy mások lenéznek minket, elítélnek, kinevetnek. A legtöbb esetben az önbizalomhiányból fakadó szégyenérzet produkálja a problémát. Sokszor ezekről az elgondolásainkról bebizonyosodnak, hogy tévesek, talán mások nem is olyan kritikusak velünk szemben, mint ahogyan mi gondoltuk.  Ezért azt javaslom, figyelje meg, mi történik egy ilyen társas helyzetben, mi minden kavarog a fejében, és van-e ezek között olyan, ami talán csak egy régi berögződés, és ma már nem állja meg a helyét!


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-03-03 14:00:04; Megválaszolva: 2010. március 03., 14:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: