• Verekedik a gyerekem

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő!

         

        Lányom most szeptemberben kezdte az első osztályt. Elég nehezen indult, és nem is szeret iskolába járni. Nem szereti a tanárnőket, a gyerekeket sem. Nekem legalábbis ezt mondja. A tanárnők szerint viszont vannak barátai, és nem úgy viselkedik, mintha nem lenne kedve ott lenni.

        Az előzmények: aug. végén (sajnos nagyon rossz időzítéssel) mi ketten elköltöztünk otthonról a szüleimhez. Ott laktunk kb. 3 hónapig, és az év végén vissza mentünk a férjemhez. Ez valószínű nagyon megviselte a lányomat, de otthon csak arra panaszkodott, hogy hiányzik az édesapja. Elég nehezen fogadott szót nekem, a szüleimnek pedig sehogy sem. Amikor vissza költöztünk, akkor látszólag jobb lett a helyzet.

         

        Viszont.... és most jön a problémám: Az iskolában állítólag az órán nem figyel a tanárnőre. Hintázik a széken, elnézelődik, nem figyel a tananyagra. A felmérői elég jók lettek, és a félévije is. kb. 83-100 % között teljesített. Ez szerintem nem rossz, csak elég ingadozó. Ami viszont nagyon aggaszt, hogy verekszik. Minden ok nélkül oda-oda húz a nála kisebb lányoknak. Már nem tudom, hogy mit tegyek és hogy hogyan tudnám rá venni, hogy ne verekedjen.

        Olvastam, hogy aki verekszik, azt otthon is verik. Mikor el költöztünk sajnos néha tényleg és is idegesebb voltam az átlagnál, de akkor is inkább többet kiabáltam rá, és "meg ráztam", de ütni nem ütöttem.

        Most viszont  már nem tudtam mit kitalálni, és tudom hogy nem mentség, de idegességemben, { mert már (a tanárnő tanácsára, ami eddig is tettem! ) nagyon sokat beszélgettünk, és elmagyaráztam neki, hogy ez nem megoldás és nem vezet semmi jóra} sajnos én is rá csaptam.

         

        Mivel eddig sem figyelt oda órán, ezért ezzel a problémával bejelentkeztem egy gyerekpszichológushoz, és oda a jövő héten megyünk.

         

        Tudom, hogy majd ő biztos (leglábbis remélem) tud segíteni, de ha van valamilyen használható ötlete addig is, azt nagyon megköszönném.

         

        Nagyon aggódom érte, hogy ő is olyan verekdős gyerek lesz, mint amiket a tv-ben látok. Sajnos ez őt nem érdekli, vagy még nem fogja fel eléggé, de én tényleg nagyon aggódom.

         

        Köszönöm előre is.

         

        Gyöngyi

        WEBBeteg szakértő válasza a viselkedés témában

        Kedves Kérdező!

        Gyermekkorban a viselkedészavar hátterében állhat depresszió, szorongás, hiperaktivitás, koncentrációs zavar, tanulási zavar. Az első két problémakört okozhatja sok olyan esemény, mely a gyermek számára megterhelő, ilyen lehet például a családi konfliktus, elköltözés. Ez Önöknél megviselhette a kislányukat. Részletes gyermekpszichiátriai vizsgálatra lenne szükség a pontos diagnózishoz és ahhoz szükséges illeszteni is a terápiát.

        Amit addig is tehet, hogy továbbra is magyarázza kislányának, miért nem helyes ez a viselkedés, ügyeljen rá, hogy otthon is higgadt magatartást lásson, ezirányú filmeket ne nézzen a tv-ben sem (valóban a viselkedésformákat a gyermekek az alapján is elsajátítják, amit látnak, de ez nem csupán otthon történhet). Emellett jutalmaznia kellene a helyes viselkedést a következőképpen: készítsenek közösen egy jól átlátható naptárat, melyben piros ponttal, matricával jelölik majd azokat a napokat, amikor megfelelő volt a viselkedés. Fekete pont nincsen, aznapra nincs jutalom. Beszéljék meg, hogy bizonyos mennyiségű pont után kisebb, majd nagyobb ajándék jár, nem feltétlenül tárgyakra gondolok. Fontos, hogy agresszivitással ne érjen el semmit otthon sem, de a jó viselkedés után dícsérjék, akár mások előtt is és a jutalomrendszer miatt arra motivált legyen.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-10 14:16:05; Megválaszolva: 2010. február 10., 14:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: