Verekedik a gyerekem

Kedves doktornő!

 

Lányom most szeptemberben kezdte az első osztályt. Elég nehezen indult, és nem is szeret iskolába járni. Nem szereti a tanárnőket, a gyerekeket sem. Nekem legalábbis ezt mondja. A tanárnők szerint viszont vannak barátai, és nem úgy viselkedik, mintha nem lenne kedve ott lenni.

Az előzmények: aug. végén (sajnos nagyon rossz időzítéssel) mi ketten elköltöztünk otthonról a szüleimhez. Ott laktunk kb. 3 hónapig, és az év végén vissza mentünk a férjemhez. Ez valószínű nagyon megviselte a lányomat, de otthon csak arra panaszkodott, hogy hiányzik az édesapja. Elég nehezen fogadott szót nekem, a szüleimnek pedig sehogy sem., Amikor vissza költöztünk, akkor látszólag jobb lett a helyzet.

 

Viszont... és most jön a problémám: Az iskolában állítólag az órán nem figyel a tanárnőre. Hintázik a széken, elnézelődik, nem figyel a tananyagra. A felmérői elég jók lettek, és a félévije is. kb. 83-100 % között teljesített. Ez szerintem nem rossz, csak elég ingadozó., Ami viszont nagyon aggaszt, hogy verekszik. Minden ok nélkül oda-oda húz a nála kisebb lányoknak. Már nem tudom, hogy mit tegyek és hogy, hogyan tudnám rá venni, hogy ne verekedjen.

Olvastam, hogy aki verekszik, azt otthon is verik. Mikor el költöztünk sajnos néha tényleg és is idegesebb voltam az átlagnál, de akkor is inkább többet kiabáltam rá, és "meg ráztam", de ütni nem ütöttem.

Most viszont  már nem tudtam mit kitalálni, és tudom, hogy nem mentség, de idegességemben, { mert már (a tanárnő tanácsára, ami eddig is tettem!) nagyon sokat beszélgettünk, és elmagyaráztam neki, hogy ez nem megoldás és nem vezet semmi jóra} sajnos én is rá csaptam.

 

Mivel eddig sem figyelt oda órán, ezért ezzel a problémával bejelentkeztem egy gyerekpszichológushoz, és oda a jövő héten megyünk.

 

Tudom, hogy majd ő biztos (leglábbis remélem) tud segíteni, de ha van valamilyen használható ötlete addig is, azt nagyon megköszönném.

 

Nagyon aggódom érte, hogy ő is olyan verekdős gyerek lesz, mint, amiket a tv-ben látok. Sajnos ez őt nem érdekli, vagy még nem fogja fel eléggé, de én tényleg nagyon aggódom.

 

Köszönöm előre is.

 

Gyöngyi

WEBBeteg Szakértő válasza viselkedés témában

Kedves Kérdező! Gyermekkorban a viselkedészavar hátterében állhat, depresszió, szorongás, hiperaktivitás, koncentrációs zavar, tanulási zavar. Az első két problémakört okozhatja sok olyan esemény, mely a gyermek számára megterhelő, ilyen lehet például a családi konfliktus, elköltözés. Ez Önöknél megviselhette a kislányukat. Részletes gyermekpszichiátriai vizsgálatra lenne szükség a pontos diagnózishoz és ahhoz szükséges illeszteni is a terápiát. Amit addig is tehet, hogy továbbra is magyarázza kislányának, miért nem helyes ez a viselkedés, ügyeljen rá, hogy otthon is higgadt magatartást lásson, ezirányú filmeket ne nézzen a tv-ben sem (valóban a viselkedésformákat a gyermekek az alapján is elsajátítják, amit látnak, de ez nem csupán otthon történhet). Emellett jutalmaznia kellene a helyes viselkedést a következőképpen: készítsenek közösen egy jól átlátható naptárat, melyben piros ponttal, matricával jelölik majd azokat a napokat, amikor megfelelő volt a viselkedés. Fekete pont nincsen, aznapra nincs jutalom. Beszéljék meg, hogy bizonyos mennyiségű pont után kisebb, majd nagyobb ajándék jár, nem feltétlenül tárgyakra gondolok. Fontos, hogy agresszivitással ne érjen el semmit otthon sem, de a jó viselkedés után dícsérjék, akár mások előtt is és a jutalomrendszer miatt arra motivált legyen.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. február 10.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Mi lehet a baja?
Jónapot! 18hónapos ikreim (vegyespáros) egyik napról a másikra heteket töltöttek ébren, egész nap visítanak, ordítanak. Az elején azt hittem, hogy ez csak...
Forduljunk-e orvoshoz?
Tisztelt doktornő/úr! Egy 3, 5 éves fiú gyermekről szertnék tanácsot kérni, akinek számomra furcsa a viselkedése. Koraszülött baba ként jött a világra 7...
KÉRDÉS
Tisztelt Szakértők! Kislányom most 2 hetes. A 39. hétre született, 3460 grammal és 51 cm-rel császármetszéssel, mert farfekvéses volt., Amiatt írok, mert...
Kisfiam problémája
A 4 éves kisfiammal vannak számunkra komoly és már kezelhetetlen problémák. Sokféle képpen próbáltuk megoldani, de sajnos már segítségre van szükségünk....
Gyermeki elutasítás
Kedves Doktor/nő! Lányom 3, 5 éves. A nagymamája születésétől kezdve szokott rá vigyázni. Szeptemberben kezdődtek a problémák, amikor elkezdett oviba járni....
Ha mérges a kisfiam, néha harapja...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Amikor a kisfiamat szültem, elhúzódó volt a kitolási szak,   és a lábán volt a köldökzsinór, kicsit be is szorult így...