Forduljunk-e orvoshoz?

Tisztelt doktornő/úr! Egy 3, 5 éves fiú gyermekről szertnék tanácsot kérni, akinek számomra furcsa a viselkedése. Koraszülött baba ként jött a világra 7 hónapos korában. Minden rendben volt egészségét tekintve. Ami felkeltette a figyelmem az, hogy 1 éves kora óta mindig a kerék érdkli és az ami fogog. A család is felfigyelt erre és ha ajándékozásról van szó, mindig olyan ajándékot kap, ami forog, mert abban leli örömét. Más játékokkal csak úgy játszik, ha van vele egy felnőtt, mindig kiharcolja, hogy vele legyen valaki és csak rá figyeljen. Egyedül 5 percet nem képes játszani. Mindig a figyelem központjában szeret lenni és ezt ki is harcolja. Mindig ugyanazt a mesét nézi, sőt képes egész nap mese előtt ülni. Sokszor úgy tünik, mintha unatkozna, nem találja helyét. Amúgy nagyon vidám, kis huncut gyerek. Beszélni még nem tud csak gagyog, igaz néha elhagzik pár értelmes szó, de azt nem szépen ejti ki. Csak aki ismeri az ért meg, amit ki akar fejezni. Sokszor mutogat, mindig húzgál valakit, hogy vele legyen. Nagyon nehéz időszak volt az óvodába való beszojtatás is. Gyerekekkel játszik. Ha felnőtekkel van akkor mindig utasít vagyis kiharcolja, hogy például a felnőtt homokozik ő pedig nézi és ez rengeteg játékra igaz. Őt mindig szórakoztatni kell. Evést tekintve jó étvágyú, de akkor is csak néhány dolog van, amit megeszik, nem változatos pl.: tészta, azután burgonya, mindig van egy időszak, hogy csak azt a fajta ételt kéri. Kérdésem azt lenne, hogy ezek a dolgok normálisak egy 3, 5 éves gyerek életében?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza viselkedés témában

Kedves Kérdező!

Azt gondolom, hogy ez a kis emberke remekül irányítja a családot, a család pedig hagyja. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek mindig kiharcoljon dolgokat, hiszen az élet nem ilyen. Meg kell, hogy tanulja azt is, hogy hogyan kell alkalmazkodni ahhoz ha nemet mondanak neki. Ugyanakkor játszani kell vele, mondókázni neki, ne üljön egész nap a TV előtt. Mindezk mellett meg kell tanítani arra, hogy egyedül is ellegyen a játékkal rövid időre. A beszédfejlődése reméljük beindul, ha nem érdemes kivizsgáltatni.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2017. október 18., 11:57; Megválaszolva: 2017. október 20., 14:21
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?