• ha mérges a kisfiam, néha harapja magát

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Amikor a kisfiamat szültem, elhúzódó volt a kitolási szak,   és a lábán volt a köldökzsinór, kicsit be is szorult így oxigénhiány lépett fel nála. Viszont röviddel a szülés után már nyöszörgött, de oxigént három napig kapott. Izomgörcsei is voltak pár napos állapotban. Az oxigénhiány miatt jártunk a még akkor működő Sváb-hegyi gyermekneurológiára, ott töltöttünk egy hetet, kivzsgálták és hála az égnek, semmilyen visszamaradást nem találtak, az izomgörcsök is pár nap alatt almúltak, e miatt vissza kellett járnunk hónapokig ellenőrzésre, de ez is rendbe jött, mára a négy és fél éves kisfiú örökmozgó érdeklődő,   óvodába is jól beilleszkedett lett.

        Csak azért írtam nagyvonalakban le a szülés menetét, hátha visszavezethető vmilyen ok, hogy a kisfiam ha mérges néha beleharap a saját karjába. Ezt a napokban vettem észre nála, de azóta nem látom, kérdezem az óvónőt is, ő is azt mondja hogy nem vette észre hogy harapta volna magát. Más óvis tását szerencsére nem harapta meg, remélem nem is fogja.

        Meg magyaráztam neki, hogy ne szégyeljen segítséget kérni tőlünk vagy az óvónénitől, v bárki aki ott van a környéken, mert az nem szégyen,   lehet hogy ez hatott rá, mert azóta nem látom hogy harapná magát.

        Azért ha válaszolna, megköszönném a jó tanácsait és a segítségét.

         

        Köszönettel:

        egy aggódó anyuka

        Üdvözlettel: evi77

        WEBBeteg szakértő válasza a viselkedés témában

        Kedves Anyuka!

        A harapás előfordulhat akkor is, ha valahol látta a gyermek, főleg ha ezzel a másik fél elérte célját (pl.: óvoda). Ha csak egy helyre lokalizálodik (otthon), akkor Önöknél próbál ezzel valamit elérni, főleg ha látja, hogy ez sikerül is. Ha több szituációban is tapasztalják, akkor általánosságban az őt ért frusztrációt reagálja le így, mert máshogyan nem tudja.

        Ha csak Önöknek "szánja" ezt a figyelemfelhívási módszert, akkor fontos, hogy ne érjen célt vele. Ahogyan tették is, magyarázzák el neki, hogy nem ez a módja. Ha helyesen viselkedik, akkor dícsérjék, jutalmazzák piros pontokkal, matricákkal valahol jól látható helyen elhelyezett plakáton. Több pont után pedig jöhet közös játék, séta, kedvenc étel stb. Ennek a módszernek a lényege a helyes magatartás jutalmazása, büntetés nincsen. Akkor lesz szükség erre a technikára, ha a jövőben gyakori lenne ez a probléma.

        Ha gyakran előfordul még a harapás és mindenféle helyzetekben, akkor fontos, hogy a fiát ért frusztrációk lereagálására adjanak neki lehetőséget: legyen sok mozgás, futkározás, foci stb. Ha viszont ez a viselkedés nagyobb fokú lesz, esetleg más panaszok is fellépnek még, akkor gyermekpszichológust kellene felkeresni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-17 17:50:19; Megválaszolva: 2010. február 17., 17:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: