• Kisfiam problémája

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A 4 éves kisfiammal vannak számunkra komoly és már kezelhetetlen problémák.Sokféle képpen próbáltuk megoldani, de sajnos már segítségre van szükségünk.2010.májusban megszületett a kislányunk, azóta kezdődtek a gondok:nagyon agresszív, durva és kezelhetetlen lett.Nem tudjuk őket kettesben hagyni, mert azonnal rátámad a kislányra.Sok időt töltünk vele, de ez sem elég neki. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogyan tudnánk neki könnyebben elfogadhatóvá tenni a kistestvért.Válaszát előre is köszönöm

        Ujpál Zsófia válasza a viselkedés témában

        Kedves Kérdező! Gyakori probléma, hogy amikor a kistestvér megszületik, a féltékenységet, az anyuka szeretetének elvesztésétől való félelmet a gyerekek agresszív megnyilvánulások formájában vezetik le. Utálja a másikat, mert az addigi életét, életmódját veszélyezteti. Nagyon jó dolog, hogy vele is sok időt töltenek, figyeljenek eközben arra, hogy legyenek kettesben töltött idők is, amikor a mama csak az övé! Próbálja meg bevonni őt a kislány gondozásába, hogy érezze a felelősséget, elköteleződést. Közben pedig próbálják kihangsúlyozni az ő létének az előnyeit, miért jobb kisfiúnak lenni, miért jobb idősebbnek lenni. A kisfiúk focizhatnak, a nagyobbak felmászhatnak arra a jó kis játszótéri elemre, stb. Érezze, hogy neki sokkal jobb, mint annak a kicsi babának. A kisfiú csak a benne lévő feszültséget próbálja meg levezetni valamilyen módon. Segítsen neki más módot is találni a feszültség levezetésére. Ha ütni akar, akkor üsse a párnát. Mesélje el neki, milyen érzés ez a kistestvérének, milyen érzés, ha valaki megüti őt, fáj, utaljon eközben azokra a fájdalmakra, érzésekre, amit a kisfiú is érzett már, így tudja jobban megérteni a dolgot! Minden jót kívánok!


        Kérdés: 2011. január 27., 16:06; Megválaszolva: 2011. január 29., 18:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: