Régóta fennálló hüvelygomba és tünetek

Tisztelt Nőgyógyász Úr! 2010. januárjában hüvelygombám lett egy antibiotikum hatására (egyértelmű volt, hogy attól alakult ki) . Egy darabig kezelgettem magam, de nem tudtam meggyógyulni akkor, és felfüggesztettem a gyógyszeres kezelést, amit csak 2010. októberében kezdtem újra. Először Canesten kombit használtam kb. 4 alkalommal, de csak rosszabb lett. 2010. december óta (mert a 10 napos kezelés miatt várnom kellett, mielőtt megjön, és amíg elmúlik) nőgyógyász által felírt kúpokat és kenőcsöket használok, csak karácsony és Szilveszter környékén volt 2 hét kihagyás, amikor nem tudtam orvoshoz menni újabb adagért. A kezelés óta csak 1x szeretkeztünk, de rosszabb lett utána, ezért többször azóta nem voltunk úgy együtt. Még orális szex sincs, nehogy a tápcsatornába kerüljön a gomba. Ezeket használtuk felváltva (Ő csak a krémet és a szájon át szedhető gyógyszert használta): Klion-D Mycosolonnal, és Pimafucort Pimafucinnal. Utoljára Gynoxin lágy hüvelykapszula 600mg egyszeri adagot használtam már 3 egymást követő alkalommal, Lomexin krémmel és Mycosyst Gyno-val (mindkettőnknek 1 db-os volt, és olyan, amire azt mondta az orvos, hogy 1 hónapig tart a hatása, de nem sok javulást érzek) , aztán megjött a menstruációm. Ma múlt el, és a gond a következő: mindig, amikor megjön a menstruációm, visszaromlik az állapotom, és mire elmúlik, szinte előlről kell kezdenem a kezelést. A 21 nap alatt, amíg a fogamzásgátlót szedem, nem múlik el a hüvelygomba. Egyszer már kihagytam egy tablettaszünetet emiatt (vagyis 2 csomagot szedtem be közvetlenül egymás után) , de még a 6 hét sem volt elég ahhoz, hogy meggyógyuljak, mert közben 1x szeretkeztünk, amitől megint rosszabb lett. A nőgyógyász pedig azt mondta, nem hagyhatok ki több tablettaszünetet mostanában, mert akkor elsorvad a méhnyálkahártyám. (Mi lesz, ha elsorvad, bajom lenne tőle? ) MITŐL TUDNA ELMÚLNI A HÜVELYGOMBÁM 21 NAP ALATT? Betartottunk minden óvintézkedést: azóta csak 1x voltunk együtt; és napi 2-3x mosakodunk. Általában zuhanyozunk, de néha amikor sietünk, akkor kád fölött csak azt a részt (nemiszerv, fenék, comb felső része) mossuk meg, de a napi 1-2 zuhanyozás mindig megvan. Én sima szappant használok (Johnson's Baby 5.5) , nehogy a tusfürdővel legyen baj. Ő tusfürdőt használ. De mindig, amikor beszappanozom, csípi ott. De minden fajta szappan és tusfürdő csípi, amióta gombám lett. Pamut alsóneműt hordok, amit napi 2-3x cserélek (ő is ennyiszer cseréli alsógatyáit) . Kivéve menstruációkor, mert olyankor műszálasat hordok, mert abból könnyebb kitisztítani az esetleges vért. A nadrágokat és a pizsamát is néhány naponta kimosom, és a mosógépbe öblítőnek ecetet és illóolajat használok (ecetről a nőgyógyász mondta, hogy gombaölő) . Sajnos nem tudok 60 fokon mosni, mert egyik ruhám se bírja szinte, a pamutbugyik sem, mert kinyúltak tőle teljesen. A törölközőbe a szeméremrészt, feneket, felső combrészt nem töröljük bele, hanem wc papírral töröljük szárazra. Mostmár wc papírból is teljesen színezék- és illatmentest vettünk, t_sco gazdaságosat, mert az csak papír, így nem lehet gond a járulékos anyagokkal. Az itthoni wc-re sem ülünk rá - kivéve ha muszáj, utána ecettel letisztítjuk az ülőkét. A végbélnyílást is mindig be szoktam kenni a krémekkel, mert a külseje viszketni szokott, és gondoltam, hogy a gombától. (Az orvos mondta, hogy azt is bekenhetem vele.) De a legutóbbi 1 hétben a kenésnél már csípett és égetett a végbélnyílásnál, és csíp, éget, amikor székletem van - úgy érzem, belül is gombás lett. Pisiléskor is égető érzést érzek, eszerint a húgycsövemet is megtámadta a gomba? Időnként más belső nemi szerveim is szoktak fájni (gondolom a hüvelygomba miatt) , de a kezelés ideje alatt egyre ritkábban. Tudom, hogy a régóta fennálló betegség miatt gyógyulok nehezebben. De már 6 hónapja próbálok meggyógyulni, de mostmár valami olyan gyógyszert szeretnék, amivel biztosan elmúlaszthatnám a gombát 21 nap alatt. Pénzügyileg is nagyon megterhelő nekünk ez a sok gyógyszer. Szájon át szedhető is kellene, kúp is és krém is. Gondoltam, hogy szednék szájon át laktobacilusokat is a végbél flórájának helyreállítására, illetve hátha jobb lenne tőle a hüvelyem is. Ez jó ötlet? MILYEN GYÓGYSZERT AJÁNLANA 1. szájon át szedhető gombaölőnek (mindkettőnknek kell? ) , 2. szájon át szedhető laktobacillusnak, 3. gombaölő hüvelykúpnak, 4. gombaölő krémnek (amit a párom is használhat)? ÉS NEKI A KRÉMET CSAK A PÉNISZ FELSŐ RÉSZÉRE KELL KENNIE, vagy az egészre herékkel, gáttal együtt? Ha néha a krémtől izzadt a bekent terület, akkor TÚL SOKAT KENTEM RÁ, vagy egyszerűen csak a krém által létrejött bevonat miatt izzadtam? (Elnézést kérek a nagy betűkért, csak hogy látsszon, mik a kérdések. Nagyon kérem, legyen szíves válaszolni minden kérdésemre, nagy probléma ez nekünk.) Nagyon köszönöm a segítséget!

Dr. Deli Tamás válasza hüvelygomba témában

Tisztelt Kérdező!

A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább:

- tartós vagy ismételt antibiotikumszedés

- túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb.

- ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer- (latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb.

- túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH

- nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.)

- szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés

- krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb.

- nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.)

- méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés

- cukorbetegség

- immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb.

- egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében

Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni.

A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja) , a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények) , hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac) , ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 20., 22:16 ;Megválaszolva: 2011. március 22., 05:51
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem múló hüvelygomba
Tisztelt Doktor úr! Nagyon elvagyok keseredve mert már 4 hónapja folyamatosan szenvedek a hüvelygombától . Tenyésztést csináltak és kimutatták a...
Hüvelygomba
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete viszkető, égő panaszokkal mentem nőgyógyászati vizsgálatra, kaptam rá Fluomizin hüvelytablettát, Femiflo tablettát...
Gombás fertőzés után antibiotikum
Tisztelt Doktor Úr! Rákszűrés miatt mentem nőgyógyászhoz március elején, de kiderült, hogy gombás hüvelyi fertőzésem van, bár tüneteket nem...
Tünetmentes hüvelygomba - Mycosyst...
Tisztelt Doktor úr/nő, Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatom során, a nőgyógyász orvos hüvelygombát állapított meg a hüvelyben talált...
Hüvely panaszok
Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő, melyen remélem tud segíteni, illetve tanácsot adni: 2016. Augusztusában volt egy elég csúnya...