• Demenciával kapcsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Szappanos Zsuzsanna! Idős 3. stádiumú demens bácsit ápolok már egy éve. Mindennapi megszokott rutint kialakítva, lelkiismeretesen, nagyon sok szeretettel végzem a munkám. Nyáron leesett az ágyról a bácsi, combnyaktörése volt, kórház, protézis beültetése után, tüdőgyulladást túlélve mentünk haza. (mindenki azt hitte, hogy meg fog halni a kórházban) 3 hét múlva ismét tudott a bácsi rollátorral közlekedni, utcán félórát is tudtunk sétálni. Váltótársam változtatva a mindennapi rendszeres programon, délelőtt és délután is egészen más programokat szervezett. Kávézóba beülni, mindig más emberek közé vinni, rengeteg új élmény, új hatás, új inger érte így a bácsit. Nem fizikailag erősítette, tehát a napi fél óra gyaloglást 1 órára emelni, hanem lelkileg próbálta tölteni rengeteg új élménnyel, információval. A bácsi jobban evett, vidámabb, kommunikatívabb lett ezáltal. De a következő hónapban új szokását vettem észre. Kétoldalról fogta a fejét, mintha szét akarna esni. Nehezen tudott nyelni. Ezt korábban nem tapasztaltam. Elképzelhető, hogy az átmeneti javulás után - lelkileg szépen feltöltődött, a rengeteg új és pörgős napok után – a sok új információt, ingert nem tudta feldolgozni a már beteg 3. stádiumú kis agya, és ezért romlott az állapota? Átment a 4. stádiumba. Lehetséges, hogy ha ezt az élménymennyiséget nem 1 hónap alatt, tehát fokozatosan a heti programba csak egy napot iktatunk kicsit rendhagyó programmal, nem történik ez meg? A jövőre nézve érdekel engem ez az információ, hogy máskor ne kerüljünk hasonló helyzetbe, ne kövessünk el hibát. Köszönettel: Judit

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a demencia témában

        Kedves Kérdező! Meggyőződésem, hogy mindketten lelkiismeretesen végzik feladatukat, mégsem szerencsés, hogy váltótársával rivalizálnak. Bár nem valószínű, hogy az "élménygazdag" hétköznapok gyorsítanák a fennálló demenciát, és a rosszabbodás emiatt következett volna be, mégis úgy gondolom, az ápolási teendők során csak annyi pluszt kellene adni, amennyit mentálisan a beteg képes befogadni, feldolgozni, és ami a fizikai terhelhetőségét nem haladja meg.Ehhez kell Önöknek konszenzust kialakítani. Munkájukhoz sok sikert kívánok.Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2018. február 12., 07:39; Megválaszolva: 2018. február 12., 16:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: