"paranoia" "becsapás érzés"

Tisztelt Doktor Úr! Egy 60-65 év közötti családtag állapota miatt aggódom és nem tudom milyen irányba indulhatnánk el. Az illető mindig is heves személyiség volt, de egyre rosszabb. A covid alatti időszakban kezdődött, akkor betudtuk a bezártságnak. Legtöbbször ok nélkül generálja a feszültséget, veszekszik, ha épp nem az ő kedve szerint történnek a dolgok. Olyankor napokig csak ül a szobába és hergeli magát, közben szidalmaz mindenkit. A vérnyomása egyébként is magas (gyógyszert szed rá) , de ilyenkor még inkább az egekben van. Egy ideje az a rögeszméje, hogy becsapja mindenki és neki soha senki nem mondd el semmit. Újabban pedig azt mondogatja, hogy nem foglalkozik vele senki, mindenki elhanyagolja. Ezeket a gondolatait, hangosan meg is osztja velünk. Vannak napok amikor teljesen normális, jó kedvűen beszélget, mintha egy egészen más ember lenne. Általában éles váltás van a két hangulat között. Épp milyen lábbal kel fel. Sajnos egyre gyakoribban a rossz napok. Van, hogy arra ébredünk reggel, hogy kiabál. Eddig ismerősök előtt viszonylag kontrollálta magát, most már az sem érdekli, ha mások előtt kiabál, veszekszik. Már az egész családot megviseli lelkileg a helyzet. Mindig lábujj hegyen kell járnunk, hogy ne húzzuk fel,de még így is talál okot a dühöngéshez. Egyébként a memóriája tökéletes, jön-megy tesz-vesz, viszonylag jó fizikai állapotban van. Kicsit túlsúlyos és ízületi fájdalmai vannak évek óta,de ezen kívül fizikai probléma nincs. Kérem adjon tanácsot, hogy milyen irányban indulhatnánk el, hogy segíteni tudjuk neki.

Dr. Fehér Gergely válasza demencia témában

Kedves Kérdező!

Sajnos ennyiből nehezen lehet mondani bármit is egy harmadik félről. A magatartási problémák lehetnek szellemei elbutulás (demencia) következményei is, de ahogy kiveszem szavaiból, ez nem áll fenn. Leggyakrabban valamilyen pszichiátriai betegség a felelős ezekért, ezek szakember bevonását igénylik. Központi idegrendszeri folyamat ritkábban áll a panaszok hátterében, de természetesen ez sem zárható ki. Első körben javasolnám felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, általánosságban mondva neurológiai vizsgálat, agyi képalkotó és pszichiátriai véleményezés szükséges véleményem szerint, de ez inkább erős toppnak tekinthető a körülmények tükrében.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. augusztus 06., 16:17 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 07., 17:26
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, tisztelt Doktor Úr! A kérdésemhez kapcsolódó előzményt is alulra másoltam, - melyet szintén Doktor Úrtól kérdeztem, s...
Középsúlyos demens betegnek milyen...
Édesanyám vaszkuláris demenciában szenved. Egy hónapja állapota annyira leromlott, hogy magatehetetlenné vált, 24 órás ápolásra szorul. Éjjelt nem...
Agyi vascularis demencia, és más...
Tisztelt Dr úr, A kérdés nem személy szerint rám vonatkozik, de szeretnék ha lehet választ kapni. Rokonom alapbetegsége egyre súlyosbodó vascularis...
EXELON tapaszt használhatom...
T.dr Úr! Feleségem EXELON tapaszt kapott .A 4.5 mg-os után elkezdte használni a 9,5 mg-ost 15 db használata után a korábbi állapothoz képest...