• Derékfájdalom miatt MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Úr! Régóta tartó derékfájdalmam, 2 hete olyannyira fokozódott, hogy a lábamra állni is alig bírtam, múlt héten megtörtént az MR vizsgálatom, melynek eredményét szeretném leírni most Önnek és a véleményét kérni, hogy mit is találtak nálam pontosan. Megtartott ágyéki lordosis. Fokozott lumbosacralis dölési szög. degenerativ elváltozások a IV., V. csigolyatestekben. L. II, III., L. IV. felső zárólemezeknél Schmorl csomó. Valamennyi porckorong dehydrált. L. V. - S. I. szintben a discus magassági átmérője is megrövidült, ezen nivókban dorso-medialisan látszik hátradomborodás a porckorongon nem térszűkítő jelleggel. Conus norm. helyen. Definitiv hernia nem látszik. Válaszát előre is köszönöm! Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben leírtak szerint a keresztcsont és az ágyéki gerincszakasz a szokottnál élesebb szöget zár be. A megtartott lordosis a normális görbületet jelenti. A IV. és V. csigolyatestekben lévő degeneratív (túlterhelésből származó) elváltozásokat nem részletezték, itt valószínűsítem hogy a károsodott porckorongok szomszédságában, az ilyenkor szokványosan látható jelzavarokat látták (ez a kifejlődésük sora szerint ödéma, majd zsíros degeneráció végül meszesedés lehet). A Schmorl csomók a zárólemezek körülírt benyomatai, tulajdonképpen a porckorongok helyi bepréselődése a csigolyatest felső (vagy más esetben alsó) zárólemezébe, ez gyakran egy serdülőkori gerincbetegség maradványjele. A csigolyák közötti porckorongok a terheléstől származóan csökkent víztartalmúak, ezt jelenti a dehydráltság, emellett a porckorongok laposabbak és hátrafelé kidomborodnak, de ez nem okozott számottevő szűkületet a gerinccsatornában. Hangsúlyozzák, hogy nem alakult ki porckorong sérv. A conus (conus medullaris) a gerincvelő alsó végét jelenti, ez a normális helyen volt látható (a gerincvelő általában az I. ágyéki csigolya magasságában szokott végződni). Összességében a leletben valamennyi ágyéki porckorong mérsékelt fokú degeneratív elváltozását írták le, de sérvet nem láttak. A csigolyákban is láthatóak voltak a porckorong károsodás másodlagos jelei, valamint egyes porckorongok körülírt benyomódásai a csigolyák felső zárólemezébe. Azt, hogy mi következik ebből az Ön esetében és milyen kezelésre van szüksége, azt ideggyógyásszal beszélje meg.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 26., 23:15; Megválaszolva: 2012. január 27., 17:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: