Csontáttét vagy sem?

Tisztelt Dr. Úr. 2007. szeptemberében műtöttek emlódaganat miatt. A szöv.eredmény. " A tumorsejtek Ostrogen -Progesteron és HER-2 receptor negatívak, a p 53 aktivitás a tumorsejtek több mint 80%-ban közepes intenzitással látható, a Ki-57 activitás a tumorsejtek 3/4 részében látható" A hónalji nyirokcsomóban nem volt áttét. A műtét csonkolásos, emlőmegtartó volt. Etután PET ct, ami nem mutatott ki áttétet, majd kemo és sugárterápia. A kontrolvizsgálatokon, ami 3 havonta volt, mindig minden rendben volt. Most voltam azonban egy csontizotóp vizsgálaton, aminek az eredménye, a következő."A bal oldali 6. borda ventralis ívének vetületében a costochhondralis junnctio közelében fokális dúdulási többlet látható, mely a korábbi (2009.04.17.) vizsgálattal is egybevetve novum, javasolt a célzott radiográfiás vizsgálat (psotfracturás eredtű elváltozás jele? ) A csontvézrendszer egyéb területein a radiofarmakon-eloszlás körnak megfelelő, szabályos." Vizsgálat közben megkérdeztek, volt-e bordatörésem. Mondtam, nem, de folytattam is, hogy elestem egy féléve, nem ütöttem meg a bordám. Azonban az esés után kb egy óra múlva kezdett fájni, eleinte kicsit, aztán egyre jobban, Igy 2-3 nap elteltével elmentem röntgenre, ami nem mutatott törést. (illetve semmilyen elváltozást) .Ezt feljegyezte az aszosztens az izotópos vizsgálanál. A kérdésem az, ha én kizárólag arra válaszok, hogy volt-e törésem és annyit mondok, nem, akkor is csonttörésre lehet gyanakodni ebből a leletből? Megnyugodhatok, hogy ez semmiképpen nem áttét? Az orvosom a lelet után elküldött röntgenre, ahol szintén azt írják, törés nem látható. A tumorker eredményem, a mellkas röntgen és a hasi uh leleteim jók voltak.teljes vérkép mostanában nem készült.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Az Ön emlődaganata ugynevezett "tripla negatív" volt, azaz ösztrogén receptor negatív, progeszteron receptor negatív és HER2 receptor negatív. Viszont a daganatsejtek szaporodási sebességére utaló egyéb (Ki67, p53) erősen pozitívak voltak.

Azaz:

Nagyon alattomos, nagyon rosszindulatú daganatról volt szó, hiába volt viszonylag kedvező lelet is (például az, hogy nem volt a hónaljban pozitív nyirokcsomó) . Ez a ronda daganat-típus bizony könnyen ad áttétet, és nem reagál túlzottan semmire sem.

A távolból én sem tudom, hogy a bordán leírt "dúsulási többlet" micsoda, de félek, hogy áttét is lehet - ha valóban nem volt mostanában bordasérülése. Ha valamikor, akkor most lenne jó egy PET/CT erről a területről.

Mindenképpen érdemes lenne csontáttétekre való "biszfoszfonát" kezelést is elkezdeni.

Kérdés: 2011. január 16., 05:50; Megválaszolva: 2011. január 19., 13:14
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat