Herceptin Taxán nélkül?

Tisztelt Doktornő/Úr! 2013 decemberében műtöttek rosszindulatú emlődaganattal. Eltávolítottak egy 21 mm grade 3, HER2+, hormonérzékeny, in situ ductalis carcinomat comedo necrosissal, és 4 db tumormentes nyirokcsomót. Kaptam 4 AC-t (doxoribucin- cyclophoshamid kombinációja), majd 32 sugárkezelést, 2013 dec. óta Zoladex hormon ínjekciót kapok havonta 1x. 2 CT és egy csontizotóp (ápr. 18.-ai) vizsgálatom volt, metastasis sehol nincs! Most Herceptin kezelés előtt állok, 2014 május 16.-án kezdődik (havonta 1x 1 éven át), az orvosom az első 4 alkalommal Taxán (paclitaxel) kemóval akarja beadni. A korábbi 4 AC kemót nehezen viseltem, napokig folyamatosan hánytam, halálfélelmem van, ha visszagondolok rá; vesecystáim és enyhe májnagyobbodásom van.. A másk orvosom ( a sugárkezelésé) mondta, hogy a Herceptint nem feltétlenül kell Taxánnal együtt beadni. Ez milyen esetben igaz, ill. az én esetemben elkerülhető lehet a rettegett kemó? Köszönettel, 30 éves kisgyerekes anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

A HER2 pozitív betegeknek HER2 ellenes anyagot (egy Herceptinnek nevezett injekciót) kell beadni néhány hónapon keresztül, leginkább egy éven keresztül. Ez egy antitest, tehát nem kemoterápia, hanem immunterápia. Én a taxán hozzáadását túlzásnak, túlkezelésnek ("overtreatment") tartom az Ön esetében, pláne, hogy az AC ciklusok ennyire megviselték. Háromhetente egy Herceptin infúzió tökéletesen megfelel - de a mai világban a bőr alá való beadásról (szubkután beadásról) is meg lehet állapodni. Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. május 12., 13:47; Megválaszolva: 2014. május 14., 21:46
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal