Légzési nehézség

Tisztelt dr.Ur/Nő! 3 hete vesekőműtétem volt. hat órás műtét után a tüdőim alsó része osszeomlott, nem tudtam lélegezni mélyeket, lázam felment 38.9-re, a pulzusom 130-140 volt, függően a láz magasságától. Kaptam összesen 7 egység vért, a műtét után 4-et, mivel a HB-om a műtét után 5.6 volt. A műtét után három nappal erős vérzés miatt még 3 egységgel. Minden nap ellenőrizték a vérképet, valahol 9.5-nél állt meg a HB. A műtét előtt normális volt minden eredményem. Mivel a kövek fertőzöttek voltak, a fertőzés a véráramba kerűlve szepszist okozott. Néhány antibiotikumot végigpróbáltak, a Maripen bizonyúlt hatásosnak, azt kaptam 3 napig napi 4x, majd Amoxicilint. Amikor kihoztak a műtőből nemcsak a légzésemmel volt baj, hanem a gyomor tájékom fájt, egésszen keresztűl. és a májam körűl. Ezért arra is gyanakodtak, hogy esetleg bevérzés keletkezett a májamnál. Volt 2 mellkasröntgenem, egy vese- és egy mellkas CT, és egy teljes has-máj-vese ultrahang, a műtétet követő 5 napban, mivel nem tudták megállapítani, hogy mitől megy fel a lázam, mitől vagyok rosszúl, Semmit nem mondtak, csak azt.hogy nincs víz a tüdőmön, és hogy mire kijöttem a kórházból, a műtét után 12 nappal, a tüdőgyulladásom elmúlt. Semmi gyógyszert nem szedek, semmit nem adtak. Nincs lázam, a vesémre nem panaszkodom, iszok sok folyadékot, rendesen ürűl is: 2.2litert ittam-1.8 liter távozott vizelettel. A kérdésem az lenne, hogy miért érzem magam most is gyengének, és főleg miért nem javúl a légzésem? járkálok fenn, elvégzem a napi főzést, kissebb takarítást, kimegyek a levegőre minden nap. Erőltetem magam, nem voltam beteges típus ez a műtét előtt, heti 70 órát dolgoztam azelőtt. Ha nem a tüdőm miatt, akkor mi más lehet az oka a légzési nehézségnek? Esetleg epebántalom? azt is feltételezték, hogy epekő. Esetleg szívprobléma? Az EKG nem mutatott eltérést. Nagyon kétségbe vagyok esve, nemsokára mennem kellene dolgozni és nem javulok.. Várom megtisztelő válaszát. Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza nehézlégzés témában

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján Önnek egy igen szövődményes vesekőműtétje volt, még szepszis is kialakult, ami több szerv elégtelen működésével jár, emellett tüdőgyulladása is volt, Ön életveszélyes állapotban volt, amiből szerencsére meggyógyult. Azonban a szervezetnek még idő kell a regenerálódáshoz. A tüdőgyulladás is hagyhat nyomot a tüdőszövetekben, és lassan gyógyul, így még nehézlégzés előfordulhat. Ha később, 2-3 hónap múlva sem múlnak a panaszok érdemes tüdőgyógyászati kivizsgálás. A nehézlégzés hátterében szívbetegség is állhat, ennek kivizsgálása, szívultrahang elvégzése is javasolt. Főleg a szepszis miatt lehet, hogy a szív is érintve volt, akár szív- belhártya (endocarditis) gyulladása is lehet. Ha még mindig vannak hasi panaszok és hasi UH-n epekövesség is felmerül, akkor érdemes sebésszel beszélni, hogy milyen teendőt javasol, műtét szükséges-e. Összegezve, ilyen súlyos életveszélyes állapotból idő kell hogy a szervezet teljesen felgyógyuljon, nem napok, hetek, hanem akár hónapok, a gyengeség, a csökkent terhelhetőség még elfogadható.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. október 02., 23:27; Megválaszolva: 2012. október 05., 01:01
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas Ct
Üdvözlöm Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy már régebb óta fennálló fulladásom,ritkán száraz köhögésem is van. Először...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Légszomj/nehézlégzés
Üdvözlöm! Abban kérném a segítségét, hogy hetek óta nehéz légzéssel küzdök. Éjszaka nem jelentkezik, vagyis nem ébredek meg rá, hogy...
Légszomj, fulladásérzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Légszomjal küzdök már 2 éve. Nem tudom mi lehet a probléma. Követvezők a tüneteim. Hirtelen fellépő nehézlégzés. Munka...
Biztos jól kivizsgálták?
Tisztelt doktor nő! 19 éves lány vagyok, nem vagyok túlsúlyos, sem cukros sem pajzsmirigyes. 8 hónapja tettem le a cigit mert észrevettem , hogy ha...