Mellkas Ct

Üdvözlöm Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy már régebb óta fennálló fulladásom,ritkán száraz köhögésem is van. Először terhelésre jelentkező asztmát állapítottak meg nálam,később visszavonták ezt mert egyébként a légzés funkcióm jó volt,a túlsúlyomat mondták hogy az okozhatja,kb.30 kiló felesleges van rajtam. Tüdő röntgen negatív. A fulladás továbbra is fent áll,a foster nem használt eleinte,aztán vissza is vették a diagnózist ugye,így az életmódváltásra fókuszálok. Amiért elsősorban viszont most írok, hogy egy másik beavatkozás előtt készítettek rólam egy alacsony dózisu mellkas CT-t,aminek az eredményén ez áll: Jobb 3-s segmentumban sepreuralisan meszes (diffúz,meszesedés-benigmus minta) 2mm-es nodulus látszik 47.) Egyebekben szolid pulmonalis nodulus nem látható. Tejüvegszerű homály nem látsz. Az axilliákban,mediastinumban és hilusokban maximum 8 mm rövid átmérőjű nyirokcsomók láthatóak. Restorenalisan,az elülső mediastinumban 26x48x50 mm-és szöveti képlet thymus maradványának megfelel. Vélemény: Jobb tüdőcsúcsban leírt micronodulus benignomának megfelel. Egyebekben negatív lelet. Azt szeretném kérdezni jelent ez valamit amit látnak? 21 éves vagyok,és kicsit megijeszt hogy mi lehet az,és mitől meszes. Okozhatja ez a fulladást? Forduljak az eredménnyel orvoshoz? Illetve ön szerint csak a túlsúly okozhat e fulladás érzést fekvő helyzetbe is? Elnézést hogy ilyen hosszúra sikeredett. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! További szép napot, jó egészséget kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza nehézlégzés témában

Kedves Kérdező!

A mellkas CT-n semmi olyan elváltozás nincs amivel tennivaló lenne, és olyan sem, ami a fulladását okozza. A pici meszes góc egy régi , akár kisgyerek kori gyulladás maradványa lehet, és attól meszes, hogy régebbi elváltozás amiben a gyógyulást követően lerakódtak különféle ásványi anyagok.

A fulladásának egyébként szív eredete is lehet, de akár allergia is okozhatja. Az életmód váltás mellett érdemes kardiológiai vizsgálatra bejelentkezni, illetve egy allergia teszt is jó lenne.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. szeptember 01., 00:14; Megválaszolva: 2021. szeptember 04., 16:20
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Légszomj/nehézlégzés
Üdvözlöm! Abban kérném a segítségét, hogy hetek óta nehéz légzéssel küzdök. Éjszaka nem jelentkezik, vagyis nem ébredek meg rá, hogy...
Légszomj, fulladásérzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Légszomjal küzdök már 2 éve. Nem tudom mi lehet a probléma. Követvezők a tüneteim. Hirtelen fellépő nehézlégzés. Munka...
Biztos jól kivizsgálták?
Tisztelt doktor nő! 19 éves lány vagyok, nem vagyok túlsúlyos, sem cukros sem pajzsmirigyes. 8 hónapja tettem le a cigit mert észrevettem , hogy ha...
Izombetegseg, tudobetegseg?
Tisztelt doktorno! Aggodva irok Onnek. Eleg panikolos, aggodos ember vagyok, most elegge megijedve. Par hete vettem eszre magamon, hogy beszed kozben van...