Légzésnehézség

Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Néhány éve, időnként enyhe légszomjszerű rohamok törnek rám. Az elsők annyira enyhék voltak, hogy tulajdonképpen nem is foglalkoztam velük. 2018 végén volt az első erősebb, akkor sem foglalkoztam nagyon velem mivel azt hittem az előtte elfogyasztott mogyorós szelet okozza, vagy a szobában lévő mikulás virág. Később elmentem vizsgálatokra, kardiológus, orr fül gégész és tüdőgyógyász is megvizsgált, de semmi kóros elváltozást nem találtak. Volt tüdőröntgenem, légzésfunkció is (tüdőszűrésre rendszeresen jártam évente a pandémia előtt) . Mivel nem találtak semmi kórosat, arra a következtetésre jutott a háziorvosom, hogy ez stressz alapú lehet, ugyanis ebben az időszakban történtek komoly veszteségek a családomban. 2019 Januárban szintén voltak többnyire fizikai aktivitás során hasonló rohamok. Majd hol teljesen tünetmentes, hol ez a rohamszerű dolog jelentkezik. Azaz hullámzó, váltakozik a jó és rossz időszak. Most odáig fajult a dolog, hogy két tányér elmosása közben is meg kell állnom, mély levegőt venni.
Az érzés arra hasonlítható, mintha a levegő nem teljesen tudna eljutni a tüdőmig, emellett néha ásíthatnék gyötör, melyet, ha sikerül kiviteleznem, úgy rövid ideig jobb a helyzet. Olyan érzés is van, mintha váladék akarna felszakadni, de mégsem és emiatt köhögéssel kell erőlködnöm. Néha annyira fárasztó a levegővétel, hogy belefájdul a mellkasom. A Rhino spray segít valamennyire enyhíteni a dolgokat. Az orrdugulást gondolom a rászokás okozza.
Néhány hete, amikor ez az állapot, mondjuk úgy, nyugalmi helyzetben volt, arra lettem figyelmes, hogy nyekergés szerű hangok jönnek kilégzéskor. Mély levegő vételekor nyekergő hangot hallok, háton fekvés közben, nem folyamatosan szerencsére. Először a belekre gondoltam. Legrosszabb, hogy sokkal hosszabban tudok bármit elvégezni, mivel rettenetesen és hamar kifáradok. Oxigén szarurációm többnyire 99-97 között van.
 Tisztelet teljes kérdésem az lenne, hogy Ön mint szakember milyen vizsgálatot/kat javasol és esetleg így távolból ezek alapján van-e tippje, hogy mi lehet? Be kell vallanom, a pandémia alatt, amíg nem kapok oltást és szerzek vele védettséget, nem igazán szeretnék elmenni kivizsgálásokra. A napokban betegszállítóval vittük a páromat oltásra, a maszk alatt nagyon nehéz volt levegővétel, illetve a fizikai terhelés miatt is szaporább és nehezebb volt a légzésem, a mentős megkérdezte, hogy nem vagyok-e asztmás.
Próbáltam megfigyelni, hogy van-e összefüggés időjárás, páratartalom és hasonlókkal, de nem igazán jutottam sokra. Bár ha visszaemlékszem az első enyhe légszomj szerűség egy nyári kánikulában jött, amikor azt hittem a zárt irodahelység okozza, majd néhány hónap után ismét enyhén előjött, akkor pedig az óceáni magas páratartalom és a jet lag-re fogtam. Elmúlt napokban volt két pont a hátamon, ahol enyhébb fájdalmat érzetem, de képtelen voltam eldönteni, hogy a fizikai megerőltetések okozták-e vagy esetleg más. Köszönöm türelmét, és előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza nehézlégzés, gyors kifáradás témában

Kedves Kérdező!

Panaszait valóban okozhatja stressz, de a pándémia alatti időszak inaktív életformája is a légzőizmok erejének csökkenése miatt. A gyors kifáradás oka lehet még szív eredetű is, de egy enyhe aszthma sem kizárt. A jó oxigén szaturáció mindenesetre megnyugtató ! Azt javaslom kezdjen el légzőtornát végezni( az interneten kiváló videók találhatók) , a jó időben sétáljon naponta legalább fél órát. Amennyiben légszomja nem szűnik jelentkezzen be tüdőgyógyászati és kardiológiai vizsgálatra, hogy biztosan ki lehessen zárni egyes betegségeket.

Üdvözlettel:

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2021. április 09., 10:55; Megválaszolva: 2021. április 11., 13:51
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Kedves Doktornő, Érdeklődni szeretnék, hogy Covid utáni elhúzódó nehézlégzés és tüdőproblémák esetén, ajánlott-e a száraz sóterápia?
Lelet eredmény
Kedves Doktornő! Ma voltam mellkasfelvételen ,és megkaptam az eredményt amiben kérem segítségéz eligazodni. Covidos voltam jelenleg nagyon...
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak...
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Tisztelt doktornő! Nagyjából március végén kialakult tüdőgyulladásom van, hivatalosan márc 31én mutatta ki a CT, amelyen ez szerepel: A tüdőben...
Mellkas rtg!
Tisztelt Szakértő! 2020 Novemberében voltam covidos enyhe tünetekkel,nátha,hurutos köhögés,fáradtság,izomfájdalmak, gyengeség.Láz ,fulladás nem...