Molekuláris genetikai vizsgálat

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! '92-ben szívinfarktusom volt. 2008-ban pedig a jobb lábam amputálni kellett érszűkület miatt. Akkor derült ki, hogy cukorbetegségben is szenvedek. Két héttel ezelőtt a magas vércukor szintem nem akart 13-15 alá menni, ezért felkerestem az orvosom, aki egy vérvételt is javasolt. A véreredményem után a főorvos asszony nagyon sűrűnek találta a vérem, azok ellenére, hogy véralvadásgátlót szedek évek óta. Így újabb vizsgálatra küldött, ahol nagyon magasnak találták a thrombocyta számom. Az ottani orvos azt mondta, nem tudja mitől ilyen magas ez az érték, ezért április 6-ára visszarendelt egy ún. molekularis genetikai vizsgálatra. Őszintén szólva kicsit aggódom, mert nem tudom ez milyen vizsgálat és mire való, viszont gyógyszert egyik orvos sem írt fel a problémámra, ami a sűrű vért illeti. Azt mondták újabb infarktust vagy trombózist kaphatok, de a gyógyszereimen nem változtattak és újakat sem kaptam. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kellett volna-e az okozatot kezelni, vagy ez csak az újabb vizsgálat után fog majd megtörténni? Mert elég ijesztő amit az orvosok mondanak, és félek egy újabb infarktustól, vagy hogy a másik lábam is elveszíthetem. Válaszát előre is köszönöm! bogiili

Dr. Váróczy László PhD válasza magas vérlemezke szám témában

Kedves Érdeklődő!

A molekuláris genetikai vizsgálat révén azt szeretnék tisztázni: van-e egy ritka csontvelő-betegség, az ún. essentialis thrombocytosis a magas vérlemezkeszám hátterében. Ha pozitív lenne az eredmény, valószínű, hogy újabb gyógyszer szedését kell elrendelni, megelőzendő, hogy újabb súlyos vérrögösödés (szívinfarktus, érelzáródás) alakuljon ki a szervezetében.

Kérdés: 2011. március 25., 16:29 ;Megválaszolva: 2011. április 07., 20:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt