Ön mit tenne a helyemben...

16 éve császárral szültem és trombozist kapta... egy fél év múlva 2000tavaszán a Daróczi utcában a Hematológiai Intézetben több vizsgálat után az az álláspont alakult, hogy életfogytig tartó véralvadás gátló szedése javasolt... 14 éven keresztül ment is..sajnos az adag eléri a 10mg/nap. Marfarin...kiköltöztünk Ausztriába... itt a háziorvos azonnal le akarta állíttatni (fokozatosan) a gyógyszert... nagyon megijedtem..és kértem, hogy előzze meg egy itteni Angiológián végzett vizsgálat, hogy indokolt-e?::: Megjött az eredmény... Nem indokolt... Most ilyenkor mit tenne a helyemben? tudom kellenének adatok esetleg... készséggel küldöm amim van... de elviekben ez kivitelezhető? Ön mit tenne a helyemben? de tényleg? az otthoni orvosom a 16 évvel ezelőtti papírokra hivatkozik... a grazi orvosom... az itteni 2014-es eredményre... Kérem ahogy tud válaszoljon... Üdvözlöm... Tisztelettel: Horváth Katalin

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza MArfarin témában

Kedves Katalin!

Az élethosszig adott antikoagulálás alapvetően két esetben indokolt. Ha van egy oylan fennálló kiváltó ok (pl. öröklött tényező) ami nem szűntethető meg, vagy ha a kialakulás oka ismeretlen. A császármetszés után - mint műtét - sajnos nem egyedi a trombózis. De így ismert a kiváltok, a császármetszés "befejeztésvel" nem lesz ami újra trombózishoz vezessen, tehát megszűnt az ok. A másik kérdés, hogy ezután ha kivizsgálták és azt mondták életfogytig kell adni, akkor felmerül, hogy nincs-e valamilyen öröklött tényező (alapvetően laborvizsgálattal trombofilia irányában nézik meg van-e hajlamosító tényező) . Lehet találtak akkor valamit, ami valóban indokolja, csak ez dönt végülis. Mert ha nem, akkor valóban nem kell élete végéig kapnia.

Aztán, nincs olyan hogy fokozatosan leállítás. MErt ugye tudja hogy az INR értéknek kell terápiás tartományban lennia, kb 2 körül. Tehát ha csökkentik a gyógyszert, csökken az INR és nem terápiás szintnek nincs védő hatása. Tehát csökkenteni felesleges. El kell hagyni.

Nem tudom mit néztek most az angiológián. Labort? Vagy ultrahang volt az érről, mert az nem szükséges, nyilván nem volt már rajta vérrög.

Ha a Marfarint pedig nehéz beállítani, van sokkal modernem gyógyszer is, aminél nem kell labort kontrollálni, persze drágább.

Tehát, ha a császár után nem találtak olyan örökletes vagy szerzett okot ami arra utal hogy hajlama van, akkor nem indokolt, a császárt kell tekinteni kiváltó oknak, az meg megszűnt.

Persze nincs rá garancia, hogy nem lesz újra trombózisa, de emberi számítás szerint ennek kicsi az esélye.

Ha anno trombofilia irányában vizsgálták, meg van-e annak az eredménye?

Kérdés: 2016. január 15., 17:24 ;Megválaszolva: 2016. január 16., 09:42
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt