Tüdőembólia után gyermekvállalás

Kedves Doktor Úr, December 18-án burokrepesztést követően a 21 hetese ikerlányaimat meg kellett szülnöm. (A méhlepényt narkózis alatt kikaparták, ezt követően nem kaptam Heparint) Ezek után decemeber 27-én a sürgősségi mentő vitt vissza a kórházba főtörzsi tüdőembóliával. Január 10-én hazaengedtek Warfarin 10 mg szedése mellett. Kórházban napi 2-szer Clexan kaptam. Elvégezték a Leiden féle mutációt és negatív lett minden eredmény. (Apukám testvérénél találtak trombózis hajlamot) Most szeretnénk gyermeket vállalni, amire azt írták, hogy a Warfarin elhagyása után 90 napig kell napi 2-szer Clexan 0, 6 6000-et szúrni. 1. A kérdésem, hogy helytálló-e döntés. Eredetileg úgy volt, hogy 6 hónapig kell gyógyszert szedni, majd el lehet hagyni. (Havi kontrolokon 2, 5 körüli szokott lenni az INR-em) Jelenleg 13 mg Warfarint szedek/tem. 2. Van-e esetleg olyan szájon át szedhető gyógyszer ami terhesség alatt szedhető az injekció helyett. 3. Nem túlzott-e a napi 2-szeri 0, 6 6000-es adag. Napi egyszeri 0, 4-es nem elengedő-e? Ez ügyben várnám az Ön válaszát, hogy az alábbiakban leírtak szerint Ön milyen lépéseket, gyógyszereket írt/írna fel. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza tüdőembólia témában

Kedves Kérdező! Tüdőembólia után-ha pontosan ismert a kiváltó tényező (ön esetében valószínűleg a terhesség-gyermekágy) , és az összes egyéb ismert rizikótényező kizárható-általában 6 hónap antikoagulálást alkalmaznak. A tüdőembólia súlyosságától és a javulás ütemétől, betegektől függően azonban az orvos ekkor is dönthet úgy, hogy hosszabb kezelést javasol. Bizonyos öröklött hajlamosító tényezőket (pl Leiden mutáció) már vizsgáltak Önnél, vannak azonban olyan eltérések, melyeket a trombózis/embólia akut szakaszában és a Warfarin kezelés alatt nem lehet megbízhatóan vizsgálni (protein C, protein S deficiencia, antifoszfolipid antitestek) csak heparin kezelés alatt, vagy gyógyszermentes időszakban. Tehát feltehetőleg ezeket a vizsgálatokat még ezután fogják elvégezni, és addig teljes ún. terápiás antikoaguláns védelem kell, ezért kell naponta 2x0, 6ml Clexane-t adnia és nem profilaktikus/megelőző adagot, ami 1x0, 4ml.

Újabb terhesség esetén a terhesség alatt és a gyermekágyi szakban mindenképpen szükséges antikoagulálás heparinnal (Clexane) , csak nagyon ritka esetekben (pl.túlérzékenység) alkalmazható más gyógyszer.Terhesség alatt tehát csak a subcutan injekciós heparin kezelés javasolt, nincs "tablettás" alternatíva.Ha továbbra is bizonytalan, vagy kérdései vannak keressen fel véralvadási zavarokra specializálódott (haemosztázis) szakrendelést.

Kérdés: 2012. augusztus 08., 09:25; Megválaszolva: 2012. augusztus 12., 23:26
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Prothrombin Mutáció - Moderna oltás
Fogamzásgátló spirál -...
Leiden hetero - sputnik
Üdvözlöm doktornő! Tünetmentes Leiden hetero vagyok, április 4.-én vasárnap kaptam az első adag Sputnik vakcinámat. Kérdésem, hogy kell-e...
Be lehet adni az oltast?
Tisztelt Doktorno! Holnapra kaptam idopontot AstraZeneca olasra. 2 napja enyhen faj a torkom, orrdugulasom van. Karomba enyhe izonlmfajdalon van, neha...
Véralavadás
Tisztelt Doktornő! Kérdésem, hogy ma megkapott leleteimbem normálisak-e a következő értékek, jelent-e bármilyen kockázatot: INR:...