• Tüdőembólia után - Menjek-e (újra) orvoshoz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő, 37 éves rendszeresen szabadidősportoló férfi vagyok. Május 29 és június 1- között kórházba kerültem, miután egy régebb óta tartó légszomj érzés majd vércsíkos köpetürítés után tüdőembóliát állapítottak meg. A kórházi zárójelentés képalkotó vizsgálatra vonatkozó részét csatoltam. Diagnózis: Kétoldali embolia pulm. jobb oldalon egy kisebb részen infarctus is. Trombózisforrást nem találtak hasi és ér UH vizsgálatok után. Xarelto véralvadásgátlót (rivaroxaban) és Roxera (rozuvasztatin) koleszterincsökkentő gyógyszert írtak fel. Véralvadásgátlót fél évig kell szednem, aztán haemostasis vizsgálatra kell jelentkezzek. A sport 4-6 hetes kerülését majd fokozatos folytatását javasolták. Június végén elmentem kardiológiai és pulmonológiai magánrendelésre is, hogy véleményezzék az állapotom. Mindkét helyen javasolták, hogy a sportot fokozatosan, de minél előbb kezdjem újra, mert a fizikai tétlenség ront a helyzeten. Így tettem július elejétől, bár lényegesen óvatosabban, mint szoktam (igyekszem nem zihálni, megállok kocogás közben, ha úgy érzem, nagyon fáradok,óvatosan erőltetem az izmaim is,..stb...). Kérdésem az, hogy bizonyos tüneteim azóta is visszatérnek, jellemzően a torokban-és légcsőben-hörgőkben irritáció érzése, gyakori köhögési inger, váladék (hol több, hol kevesebb). Mintha hurutos megfázásom lenne. Vért nem tapasztaltam, de igazság szerint nem is nézegetem a mélyebbről feljövő váladékot. A pulmonológus és a kardiológus szerint ezek ilyenkor normálisak, vércsíkos köpet is megjelenhet még, orvoshoz csak erősebb mellkasi fájdalmak vagy nagy mennyiségű vér jelentkezése esetén kell fordulni (legalábbis a véralvadásgátló szabályszerű szedése mellett). Kérdésem: MEDDIG jöhetnek még ilyen tünetek és mikor kell újra komolyabb kivizsgálást csináltatni? Kell-e ellenőrizgetni, hogy van-e vér? Valamint, az óvatos sportolást tényleg szabad csinálni, vagy esetleg áthatok-e vele magamnak? Jelenleg pl. napok óta tart, hogy váladékosnak érzem a légcsövem... Véleményét, tanácsát előre is köszönöm.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőembólia témában

        Kedves Kérdező! Lezajlott tüdőembólia után, amíg a keringés helyre nem áll, és a tüdő működése nem rendeződik, lehetnek tünetei. Ennek időtartama nem mondható meg előre. A fokozatos fizikai terheléssel egyetértek, ha úgy érzi elfáradt, pihenjen közben. Semmit nem szabad erőltetni. A légúti váladék képződést okozhatja akár allergia is, vagy levegő szennyeződés, esetleg klímaberendezés használata. Saját gyakorlatomban az embólia lezajlása után 3 hónappal CT kontrollt szoktam kérni, főleg panaszok esetén. Valószínűleg nincs komoly probléma, de azt javaslom, hogy augusztus folyamán kérjen tüdőgyógyászati kontroll vizsgálatot. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2019. július 23., 18:36; Megválaszolva: 2019. augusztus 06., 16:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: