Tüdőembólia után

Tisztelt Doktornő! 2014. novemberében mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, tüdő és mellhártyagyulladást kaptam 36 évesen. Előtte két héttel igen erős lapockatáji fájdalmam kezdődött a jobb oldalon. Majd aznap este, mikor a kórházba kerültem, légzési problémák is felléptek. A jobb oldalon, a tüdőmön egy vaskos heg keletkezett. 2 hétig voltam kórházban és fél évig kellett vérhígítót szednem. Félévente járok tüdőgyógyászatra kontrollra. Azóta a légzésem sokat javult, de ritkán újra belenyilall a lapockámba vagy kicsit lejjebb a fájdalom. Ilyenkor bepánikolok, hogy ismét embóliám lesz, de szerencsére 1-2 nap után elmúlik a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy ennyi idő után is kisugározhat a tüdőmből a fájdalom a lapockámba? Van-e okom ismételt tüdőembóliától tartani? Tehetek-e valamit a tüdőm regenerálódása érdekében? (Bár a heg valószínűleg nem fog eltűnni róla.) Az előzményekhez hozzátartozik, hogy egy Ázsiai utat követően egy hónappal lettem beteg. Repülőn előtte még nem ültem, valamint egyik nap a nagyon hideg tengerben fürödtem és az egyik fakultatív programon a vállamra raktak egy -utólag kiderült- ornitózissal fertőzött papagájt, ami miatt a lázamat sokáig nem tudták levinni. Válaszát előre is köszönöm! Munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőembólia témában

Kedves Kérdező!

A hosszú repülő út, gyakran okoz alsó végtagi thrombózist, és tüdőembóliát.

Amennyiben nincs genetikai, vagy autoimmun betegsége, nem szed olyan gyógyszert ami fokozza a thrombózis veszélyt, nem dohányzik, nincs szívritmus zavara, rosszindulatú daganata, nem valószínű, hogy az embólia ismétlődik. Természetes, hogy panaszok esetén aggódni kezd. Ha fokozódó fájdalmat, nehézlégzést érez, mindenképpen forduljon orvoshoz.Lezajlott gyulladások, tüdőbetegségek után maradhatnak heges elváltozások a tüdőben is, ezekkel nincs tennivaló. Amit tehet, hogy ne dohányozzon, és lehetősségei szerint éljen aktív, mozgásban gazdag életet.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. április 28., 19:52; Megválaszolva: 2016. április 28., 20:25
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Tudoembolia vagy sem?
Tisztelt Doktorno! Egy ejjel etos torokfajasra es a bal mellem folotti reszen fajdalomra ebredtem. Enyhe veres kopet is volt. Korhazba fogtak: "a job arteria...
Tüdőembólia után - Menjek-e ...
Tisztelt Szakértő, 37 éves rendszeresen szabadidősportoló férfi vagyok. Május 29 és június 1- között kórházba kerültem, miután egy régebb óta...
szarkoidózis, tüdőembólia
Kedves Doktornő! Az elmúlt hetekben már több, a betegségeimmel kapcsolatos kérdésre igyekezett választ adni. Ezúttal is erre kérném! 68. napja...
Tüdőembólia után, sok panasszal!
Tisztelt Cím! 2014.ápr.10.-én tüdőembóliával kerültem kórházba.Előzmény: ápr.4.-én sikertelen terhességmegszakítás, rá 2napra küret...
Mennyi van még hátra nagypapámnak?
Nagypapám 2013. Augusztus végén kapott kétszer tüdő embóliát, majd pár napra rá leállt keringése 2szer egymás után agya nem kapott ez idő alatt...