oxigénhiány

Jó napot! Augusztusban született kisfiamnál a következő dolgokat vettem észre. Nehéz őt átpelenkázni mert összeszorítja a lábait, a lábait nem tudja teljesen kinyújtani, a jobb lábát erőteljesebben használja, a bal lábát is mozgatja, de sokkal kevesebb alkalommal mint a jobbat, és ami engem a leginkább zavar, hogy nem fordul a hangok irányába. a fényt követi, arcokat, tárgyakat követ a tekintetével fejecskéjével, sokat gügyög mosolyog, de ha úgy beszélek hozzá, hogy nem lát akkor nem figyel fel rám. Viszont ha a lakásban valami nagyot puffan arra összerázkódik megijed. Nem tudom eldönteni, hogy a hallásával lehet e valami gond, vagy a mentális fejlődésével van valami probléma, vagy csak én vagyok túlságosan aggódó. Hallottam, hogy oxigénhiányt szenvedett csecsemőknél gyakoriak az ilyen problémák, de én nem tudok róla, hogy az én fiam bármi ilyet elszenvedett volna, bár a születési súlya alacsony volt 2600 gr. és a 38. hétre született. Mi lehet a probléma, és hova tudnék fordulni ez ügyben? Továbbá még azt szeretném kérdezni, hogy mivel én szlovákiai vagyok elvihetem e a gyerekemet magyarországi rendelésekre, kell e beutaló, ha igen az lehet szlovák orvostól való, és hogy az európai uniós betegbiztosításom fedezi e a kivizsgálásokat, vagy magamnak kell őket megtérítenem. Köszönöm a válaszát!

Svábhegyi Gyógyintézet válasza csecsemő fejlődése témában

Kedves Anyuka!

Lehet, hogy gyermekének valóban a hallásával van némi probléma, ehhez nyilván egy objektív hallásvizsgálatot kell (ene) végezni. A leírt tünetek alapján mentális fejlődési zavart én nem érzek valószínűnek, de ezt leírás alapján nyilván nem lehet biztosan állítani.

Ami a rosszabb hírem, hogy ha magyar TAJ-számmal nem rendelkezik, akkor a magyar állami egészségügyi szolgáltatásokat nem veheti ingyenesen igénybe. A szlovákiai háziorvosi beutaló sem ér semmit. Az EU-kártya pedig elsősorban a sürgősségi, azaz az utazás közben felmerült betegségek, sérülések ellátását teszi lehetővé, és hivatalosan nem jogosít fel külföldi (ingyenes) gyógykezelésre olyan betegségek esetében, amelyek már az országba érkezés előtt is ismertek voltak.

Mindezzel együtt a helyzet talán nem reménytelen. Kérem vegye fel a kapcsolatot a Szt. János Kórház fejlődésneurológiai osztályának vezetőjével, Dr. Berényi Marianne-nal. Ez az osztály (helyileg a Szt. Margit Kórházban működik) 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket vizsgál és kezel neurohabilitációs módszerrel. Ő biztosan útba tudja igazítani, hol kérhet támogatást az itteni kivizsgáláshoz. Magyarországon (és gondolom Szlovákiában is) vannak olyan alapítványok, amelyek egy ilyen helyzetben tudnak segíteni.

Az osztály honlapja:

Itt minden lényeges adatot megtalál (telefon, orvosok, beutalás rendje) , ami a kapcsolatfelvételhez szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Hacsek Gábor Ph.D gyermekorvos, Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. november 11., 14:47 ;Megválaszolva: 2012. december 04., 10:49
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Helyes fejlődés?
Tisztelt Doktorúr-nő. Érdeklődni szeretnék hogy a kisfiam fejlődése megfelelő-e.. 9, 5 hónapos, és még nem mászik (csak a kádban, vízben)...
5 hónapos baba mozgása
Kislányom dec. 8-án töltötte az 5 hónapot és még nem forog. Fejét pár napos kora óta forgatja. szépen kiemeli magát hason.Ha oldalra fordítom...
Csecsemő
Az unokám időre született 235O grammal 5O cm, -vel/ az anyukája 42 kg és az egész családi is alacsony/ mit jelent, hogy fejlödés...
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé