Lisztérzékenység és a fogazat színe

Kislányom 2 éves múlt. Metszőfogai szürkésen elszineződtek, illetve a 2 közötte lévő fog is alul fehéresebb felül, szürkés.Kistermetű, soványka, néha vakarássza magát.HAsmenése nincs, de ennek ellenére felmerült bennem a lisztérzékenység gyanúja.Ön szerint érdemes vizsgáltatni erre a betegségre? köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza lisztérzékenység témában

Tisztelt Kérdező!

A fogazaton észlelt eltérések megítélése vizsgálatot igényelne, és fontos tudni, hogy a gyermek részesült-e fluor pótlásban.

A gyermek fejlettségének megítélésére jól használhatók az ún. percentilis táblázatok. Ha a gyermek testsúlya, magassága 3 percentilis érték alatt van egy ilyen táblázatban, akkor az kivizsgálást igényel. Ugyancsak kivizsgálás szükséges abban az esetben, ha a gyermek korábbi testméretei a percentilis táblázatban nagyobb értékeken álltak és az idő előrehaladtával egyre csökkentek. Mindenféle vizsgálat megkezdése előtt fontos figyelembe venni a szülők testalkatát, gyermekkori alkatát, növekedési ütemüket. Lisztérzékenység esetén felszívódási zavar és annak következtében fellépő hiányállapotok tünetei figyelhetők meg. Csak akkor vessék ilyen vizsgálatok alá a gyermeket, ha gyermekorvosuk azt megalapozottnak tartja.

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi gyógyintézet

www.svabhegy.eu

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 13., 11:16; Megválaszolva: 2012. augusztus 24., 11:56
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek