• orrsövényműtét csak fiataloknak lehetséges?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor/nő,

        Kereken hatvan éves vagyok és nehézlégzésem miatt háziorvosom fül-gége szakvizsgálatot javasolt.

        Itt a doktornő elmondta, súlyos orrsövény ferdülésem van ami miatt orron keresztül alig kapok levegőt, Márpedig én szájon át nem tudok lélegezní.

        Hozzátette, ha korábban jött volna meg lehetett volna műteni az orrát de 60 felett ez már nem lehetséges.

        Nos korábban nem volt ilyen problémám,  viszont voltam gégészeten torokfájással, fülzúgásal korábban is de akkor nem vették észre a nyilván már hosszú ideje meglévő orrsövény ferdülésemet.

        Kérdésem miért ez a 60 éves korhatárhoz kötöttség. Hogy a műtétet nem bírnám ki azt kétlem, hiszen rövidesen 65 illetve 70 éves kórhoz kötik a nyugdíjbaküldést, addig teljes jogú és képességű dolgozónak nyilvánítanak, noha belehallhatok egy sima orrműtétbe? Vagy inkább a TB nem finaszirozza már 60 felett a műtét költségét?.......

        WEBBeteg szakértő válasza a orrsövény műtét témában

        Nem arról van szó, hogy belehalhat a műtétbe az életkora miatt. A bevatkozásoknak sok egyéb kockázata is van. Arról van inkább szó, hogy a kockázat és a műtéttel elérhető haszon aránya olyan, hogy a mérleg a kockázatok felé billen ennyi idősen, emiatt nem javasoljuk a műtétet.

        Ugyanakkor azt gondolom, hogy az orrlégzési panasz hátterében valami más, vélhetően kezelhető ok húzódhat meg. Mert az orrsövényferdülése vélhetően fiatal felnőttkora óta fennáll, nem most alakult ki. Emiatt azt javasolnám, vizsgálódjanak tovább, mi okozhatja a nehézlégzését, illeteve annak súlyosbodását.

        Azonban a nehézlégzésére megoldást találni amiatt is szükséges, mert az életkor előrehaladtával a megnövekedett légzési munka egyre nagyobb terhet jelenthet a szívének, keringésének.

         


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-02-14 14:11:51; Megválaszolva: 2010. február 14., 14:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: