Kisgyerek hallása

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A kisfiam a bejárati kiskapunál játszott a kövekkel, mely során egy nagyobb követ kiejtett a kezéből, ami a kapu alsó vas keretére esett rá kB 70 cm magasságból. Egy jó nagyot csattant, olyan irritáló fémes hangon. Én háttal ültem a kapunak, kB 1,5 méter távolságra, de nekem hangosnak tűnt. Azóta egy honlapon /ovdafuled.hu/ található alkalmazás indításával próbáltam lemérni a hangerejét, ami a csattanás pillanatában 93-95 db értéket jelzett. (Huawei p30 lite) . Okozhatott e ez a kezéből kiesett kő miatti fémes csattanás valami maradandó károsodást a fülében? KB. 70 cm magas a gyerek, így ennyi távolságra volt a füle a csattanástól. Ő még pici, nem tudja elmondani, hogy érzett e fülcsengést, vagy egyáltalán valamit. Vagy az ennyire rövid idejű zaj, ami még az alkalmazás szerint a 100 dB-t sem éri el, nem okoz maradandó károsodást? Melyek azok a zajok, zajforrások a mindennapi élet során, amelyek előfordulhatnak és azonnal maradandó halláskárosodást okoznak kisgyereknél vagy akár felnőtteknél? (nem tudom mennyire mér reálisan a készülék és az alkalmazás, viszont ez a fémes csattanás iszonyat irritáló és hangos tud lenni, én amikor kipróbáltam picit mintha be is sípolt, zúgott volna a fülem) . Bocsánat ha butaságot kérdezek, de nagyon féltem a fülét és nagyon megijedtem. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Halláscsökkenés témában

Tisztelt Szülő,

Mindannyiunkat ér hasonló zaj, mégis keveseknek van emiatt halláscsökkenése. Általában a széles frekvenciasávban kiadott hang, pl. Petárda, puska hangja gyakrabban okoz dörejártalmat, mint a diszkrét hangok.

Általánosságban igaz, hogy a gyermekek regenerációs képessége kiváló, illetve a frekvenciaspecifikus hallásvizsgálat ebben a korban nem kivitelezhető. Ezen kívül a kezelés biológiai kockázattal jár, vagyis a kérdésnek csak elméleti jelentősége van. Bízzon a bölcs természetben!

Kérdés: 2020. június 10., 01:26; Megválaszolva: 2020. június 11., 07:29
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Halláscsökkenés
FÜLGYULLADÁS
Két hete erős fülfájás kezdődött. Házi orvos hallójárat gyulladást diagnosztizált. 5 napos kúrára a következő gyógyszereket írta fel: Zinnat...
NEM HALLOK A BAL FÜLEMRE.
ÜDV MINDEN JEL NÉLKÜL A BAL FÜLEM BEDUGULT.ELMENTEM ORVOSHOZ KIMOSTA KITISZTÍTOTTA. SEMMI EREDMÉNY SŐT ROSSZABB LET.VISSZAMENTEM MÁSIK ORVOS...
Intenethallgatás fülhallgatóval
Kérdezem,hogy káros-e internet müsorait (előadások, tv müsorok, hangoskönyvek, zenék) (bluetouth) fülhallgatóval sokat hallgatni. Ha igen, akkor...
Halláscsökkenés
Tisztelt doktor ur már küldtem önnek hallás vizsgálatrol képet az ambuláns lapon ez áll. Státusz: cerumen1u Orszibás neg Hypertroph kötött...