• Kisgyerek hallása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A kisfiam a bejárati kiskapunál játszott a kövekkel, mely során egy nagyobb követ kiejtett a kezéből, ami a kapu alsó vas keretére esett rá kB 70 cm magasságból. Egy jó nagyot csattant, olyan irritáló fémes hangon. Én háttal ültem a kapunak, kB 1,5 méter távolságra, de nekem hangosnak tűnt. Azóta egy honlapon /ovdafuled.hu/ található alkalmazás indításával próbáltam lemérni a hangerejét, ami a csattanás pillanatában 93-95 db értéket jelzett. (Huawei p30 lite). Okozhatott e ez a kezéből kiesett kő miatti fémes csattanás valami maradandó károsodást a fülében? KB. 70 cm magas a gyerek, így ennyi távolságra volt a füle a csattanástól. Ő még pici, nem tudja elmondani, hogy érzett e fülcsengést, vagy egyáltalán valamit. Vagy az ennyire rövid idejű zaj, ami még az alkalmazás szerint a 100 dB-t sem éri el, nem okoz maradandó károsodást? Melyek azok a zajok, zajforrások a mindennapi élet során, amelyek előfordulhatnak és azonnal maradandó halláskárosodást okoznak kisgyereknél vagy akár felnőtteknél? (nem tudom mennyire mér reálisan a készülék és az alkalmazás, viszont ez a fémes csattanás iszonyat irritáló és hangos tud lenni, én amikor kipróbáltam picit mintha be is sípolt, zúgott volna a fülem). Bocsánat ha butaságot kérdezek, de nagyon féltem a fülét és nagyon megijedtem. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a Halláscsökkenés témában

        Tisztelt Szülő, Mindannyiunkat ér hasonló zaj, mégis keveseknek van emiatt halláscsökkenése. Általában a széles frekvenciasávban kiadott hang, pl. Petárda, puska hangja gyakrabban okoz dörejártalmat, mint a diszkrét hangok. Általánosságban igaz, hogy a gyermekek regenerációs képessége kiváló, illetve a frekvenciaspecifikus hallásvizsgálat ebben a korban nem kivitelezhető. Ezen kívül a kezelés biológiai kockázattal jár, vagyis a kérdésnek csak elméleti jelentősége van. Bízzon a bölcs természetben!


        Kérdés: 2020. június 10., 01:26; Megválaszolva: 2020. június 11., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: