• Fogcsikorgatás, fogszorítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nekem személy szerint már nagyon régóta (amióta a 4 db laterálhidamat felhelyezték, kb. 3-4 éve) egyre súlyosbodó, a nyakam, a vállam és a hátam területére kiterjedő, nem szűnő, görcsös fájdalmaim vannak. A panaszok megszűnése végett már nagyon sok mindent kipróbáltam: fájdalomcsillapító gyógyszerek, görcsoldók, különböző terapeuták, masszázs, Schanz gallér, stb., de igazán egyik sem használt. Azt a dolgokhoz mindenképp hozzá kell tennem, hogy éjszaka nagyon erősen csikorgatom ill. szorítom a fogaimat és a férjem éjszaka sokszor emiatt kelt fel, hogy hagyjam abba. Emiatt fogorvos specialistát is felkerestem Debrecenben, aki a bruxizmussal foglalkozik és szintén fájdalomcsillapítót és görcsoldókat javasolt nekem, de ezek sem használtak. Azt hozzátette az egyik orvos, hogy szerinte nem a hídpótlások a felelősek a panaszaimért és ha le is vennénk őket, a panaszaim még attól nem szűnnének meg, míg a másik orvos túl magasnak találja. Alvásszakrendelésen is voltam, több alkalommal is a Debreceni Neurológiai Klinikán, de ott semmilyen alvási problémát nem fedeztek fel. No de akkor Drága Doktor Urak/Hölgyek mi lehet az én bajom?! Ezek a fájdalmaim már soha nem fognak megszűnni ill. ezekkel kell együtt élnem ezután?. kérdezném még, hogy egy elrontott fogsor, vagy görcsös fogszorítás miatt léphetnek e fel ezek a tünetek.Szemmel láthatóan a három éves kálváriám alatt első fogaim eltávolodtam egymástól és kifelé állnak! Még megemlítem, hogy harapásemelőkkel is próbálkoztunk. A klinikán azonban arra is fény derült, hogy a bölcsesség fogam túl van terhelve, és a hidakat többször is átcsiszolták. Kérem segítsenek nekem, hogy milyen szakrendelésen tudnának nekem ebben segíteni? Esetleg tudnának nekem olyan orvoskollégát ajánlani, aki az ilyen jellegű problémákkal, betegségekkel foglalkozik? Türelmüket és segítségüket előre is köszönöm!

        Dr. Ágics Anikó válasza a fogcsikorgatás témában

        Kedves Kérdező! Szomorúan olvastam a kálváriáját, szomorú, hogy nem jutottak semmire az évek során. Külön megakadt a szemem azon, hogy közben az első fogai eltávolodtak és kifelé állnak, amiről rögtön az ugrik be, hogy ezek szerint fogágybetegsége is van. Nem tudom, hogy ezzel kezelték-e? Ha nem, mindenképpen érdemes lenne foglalkozni vele. A 4 laterálhíd cseréje szükséges lenne, de csakis úgy, hogy előtte be kéne mérni a rágóízületének ideális állapotot, és ezt a harapási pozíciót kellene rögzíteni a fogpótlásokkal. Tudom, hogy ez hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnik, de az Ön esetében szükséges lenne elvégezni. Mindeközben az éjszakai harapásemelőt szigorúan hordani kéne, esetleg egy pár órára nappalra is betenni. Közben mehet a gyógyszeres terápia, izomtorna, infralámpa és lassan, de javulni fog. Gnatológiában jártas fogorvost kellene felkeresnie. Budapesten a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján foglalkoznak vele, talán Debrecenben is. Ne adja fel, lehet ezen javítani! Jobbulást kívánok! Dr.Ágics Anikó


        Kérdés: 2012. január 12., 20:43; Megválaszolva: 2012. január 14., 19:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: