Valóban alulműködik a pajzsmirigyem?

Tisztelt Doktornő! Sok kérdést olvastam már a honlapon pajzsmirigy alulműködés témában, ezért gondoltam, hogy én is felteszem a magam kérdését. 2010. áprilisában terheléses vércukor vizsgálaton vettem részt az első eredményem glukoz: 6.22 mmol/l, inzulin 8.81mU/L lett, a 120 perces pedig glukoz: 7.05 mmol/l, inzulin 43.25mU/L. Ezek után felkerestem egy szakorvost, aki további vérvizsgálatra küldött, aminek az eredménye: hugysav: 259umol/l, cholesterin: 5.4mmol/l, HDL koleszterin: 1.12 mmol/l, triglicerid: 0.89 mmol/l, serum vas: 15.3 umol/l, FSH: 2.12U/L, ösztradiol: 88.8 pg/ml, tesztoszteron 0.24 ng/ml, progesteron 6.43 ng/ML, LH 1.55 U/L, prolaktin 221.4 uIU/ML, TSH 3.65 uIU/ML, FT4 14.44 pmol/L, atpo 459.40 IU/ml. Ekkor a doktornő pajzsmirigy alulműködést állapított meg, és felírta az L-Thyroxin 50 tablettát, amelyből fokozatosan el kellett érnem a napi 1 tabletta adagot, illetve Merkformint is szednem kellett. Majd júniusban újból vérvizsgálatot kért a doktornő, aminek az eredménye serum vas: 21.9 umol/l, TSH 1.80 uIU/ML, FT4 18.51 pmol/L lett. A vizsgálatokat hirtelen hízásom miatt kértem, de sajnos a Thyroxin szedésével sem indult el a fogyásom, sőt még 8 kg-t híztam augusztusra. Ekkor abbahagytam a Thyroxin és a Merkformin szedését. Sajnos azonban tovább híztam, és november végén elmentem egy másik szakemberhez, hogy kikérjem az ő véleményét is. Ő is kért vérvizsgálatot, bár annak az eredményét én nem láttam, de a vizsgálat alapján javasolta a Thyroxin újbóli szedését. Most, januárban megyek vissza kontrollra, de szeretném az Ön véleményét is kikérni. A most elvégzett vérvizsgálat eredményei a következőek: FSH: 6.29 U/L, ösztradiol: 19.2 pg/ml, tesztoszteron: 0.36 ng/ml, progesteron 1.02 ng/ML, LH 5.48 U/l, prolaktin 192.0 uIU/ML, TSH 2.28 uIU/ML, FT4: 18.51 pmol/L. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint is alulműködik a pajzsmirigyem, vagy jódpótlással megoldható lenne a problémám? Ultrahang vizsgálatokat is végeztek (hasi, nyaki, és nőgyógyászati) , amelyek eredménye negatív lett. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: simonzs

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza Pajzsmirigy alulműködés témában

Tisztelt kérdező!

A hízását ezek a pajzsmirigy eredmények nem magyarázzák. Sajnos nem írt normál tartományokat a leleteihez, de az álatlam ismert normál tartományokon belül vannak az értékei, kivéve az aTPO szintet, ami magasabbnak tűnik. Ez utóbbi miatt a jód szedését nem javaslom. A magasabb koleszterin szint miatt a zsírokban szegényebb étrend és a testsúly csökkentése javaslot. Ez testmozgással és kiegyensúlyozott diétával érhető el. Átlagosan egy felnőtt nem túl aktív életet élő nő napi fogyáshoz javasolt kalóriabevitele 1200 kCal. Ez 5 alkalomra kellene elosztani és elfogyasztani.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. január 20., 18:35; Megválaszolva: 2011. január 26., 20:57
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás