Magas TSH érték fennálló és kezelt pajzsmirigalulműködéskkor

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 12 éve szedek pajzsmirigy alulműködésre Euthyrox 100-as gyógyszert, mellyek a TSH, T3,T4 értékeim normál tartományban vannak tartva, folyamatos kontroll alatt. A legutóbbi két kontroll az alábbi eredményeket mutatja: 2020.07.20: TSH: 2,901,T3: 4,20, T4: 17,85 2020.10.05: TSH: 7,004, T3: 3,41, T4: 15.75 Ebből látom, ogy a TSH érték megemelkedett az elmúlt két hónapban, és a normál tartományon kívül esik. Kérdéseim lennének: 1.Mi okozza a friss leletben kimutatott megemelkedett TSH értéket? 2.Van –e teendő vele? 3.Kell –e a gyógyszer adagolásán változtatni (12 éve ugyanebben a microgram-ban szedem) 4. Lehet -e átmeneti a megemelkedés, és azt mi okozhatja? 5. Megmelkedhet -e a TSH érték attól, hogy egy víruson esik át az ember? (két hétig nagyon enyhe hőemelkedésem volt) 6.Gyermekvállalás tekintetében ezek az értékek milyenek? 7.Vállalható –e gyermek, ha úgy döntenénk?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza pajzsmirigy alulműködés témában

Az alulműködés fokozódása (szóval még kevésbé működő pajzsmirigy) okozhatja a TSH-érték megemelkedését. Érdemes a hormonpótláson emelni. Ha Hashimoto-thyreoiditis az alapbetegség, akkor valószínűleg nem csak átmeneti az eltérés. Fertőzésekben magasabb lehet a pajzsmirigy-hormin igény, így lehet, hogy ez van a TSH emelkedés hátterében. A gyermekvállalásnak nem akadálya a hormonprofil, de általában nem kielégítő hormonpótlás mellett ritkén sikerül a megtermékenyülés (enyhe túldozírozás kedvezőbb lehet, illetve a terhesség alatt is fokozatosan emelni kell a bevitt hormon-mennyiséget) .

Kérdés: 2020. október 07., 13:46; Megválaszolva: 2020. október 07., 16:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...