• Magas TSH érték fennálló és kezelt pajzsmirigalulműködéskkor

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 12 éve szedek pajzsmirigy alulműködésre Euthyrox 100-as gyógyszert, mellyek a TSH, T3,T4 értékeim normál tartományban vannak tartva, folyamatos kontroll alatt. A legutóbbi két kontroll az alábbi eredményeket mutatja: 2020.07.20 : TSH: 2,901,T3: 4,20, T4: 17,85 2020.10.05 : TSH: 7,004, T3: 3,41, T4: 15.75 Ebből látom, ogy a TSH érték megemelkedett az elmúlt két hónapban, és a normál tartományon kívül esik. Kérdéseim lennének: 1.Mi okozza a friss leletben kimutatott megemelkedett TSH értéket? 2.Van –e teendő vele? 3.Kell –e a gyógyszer adagolásán változtatni (12 éve ugyanebben a microgram-ban szedem) 4. Lehet -e átmeneti a megemelkedés, és azt mi okozhatja? 5. Megmelkedhet -e a TSH érték attól, hogy egy víruson esik át az ember?(két hétig nagyon enyhe hőemelkedésem volt) 6.Gyermekvállalás tekintetében ezek az értékek milyenek? 7.Vállalható –e gyermek, ha úgy döntenénk?

        Dr. Plósz János válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Az alulműködés fokozódása (szóval még kevésbé működő pajzsmirigy) okozhatja a TSH-érték megemelkedését. Érdemes a hormonpótláson emelni. Ha Hashimoto-thyreoiditis az alapbetegség, akkor valószínűleg nem csak átmeneti az eltérés. Fertőzésekben magasabb lehet a pajzsmirigy-hormin igény, így lehet, hogy ez van a TSH emelkedés hátterében. A gyermekvállalásnak nem akadálya a hormonprofil, de általában nem kielégítő hormonpótlás mellett ritkén sikerül a megtermékenyülés (enyhe túldozírozás kedvezőbb lehet, illetve a terhesség alatt is fokozatosan emelni kell a bevitt hormon-mennyiséget).


        Kérdés: 2020. október 07., 13:46; Megválaszolva: 2020. október 07., 16:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: