L-thyroxin

Kedves Doktornő! Pajzsmirigy alulműködésemre 100 mikrogramm L-tyroxint szedek. Aug. 3án mért TSH-m 4.7 volt. Majd terhes lettem. Amint kiderült számomra a terhesség, megemeltem az adagom 25 mikrogrammal. A gyógyszer emelése utáni 6. napon sikerült egy magánlaborban TSH-t nézetnem, ami 6.75 lett, (4, 5 a felső határ), és FT4-et, ami 16, 05 lett (kb. 11-22 a ref. tart). Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka a magas TSHnak, ha jó az FT4 értéke? Illetve a 6 napi emelt adag ilyen hamar meglátszódna az eredményeimben? Lehet-e valószínűsíteni, hogy a ref. tartományon kívül volt az FT4-em 6 nappal azelőtt? Válaszát nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! A normális fT4 melletti magasabb TSH subklinikus hypothyreosis jelez. Mivel a TSH "lassú" lehetséges az, hogy 6 nap alatt még nem csökkent le a szintje az adag megemelése után. Nagyon jó, hogy felemelte a gyógyszer adagját, és javaslom, hogy nézessen ismét TSH, fT4 szintet, hogy elegendő-e ez a mannyiség. A terhesség alatt ugyanis szorosabban kell követni a hormonértékeket. A kérdése második felére válaszolva, először a TSH szokott megemelkedni, majd aztán, ha így sem tud a szervezet elegendő hormont készíteni, akkor csökken le a fT4 szint. Így nem tartom valószínűnek, hogy az fT4 szintje alacsony lett volna az adag megemelése előtt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. szeptember 07., 09:52; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 18:59
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás