Pajzsmirigy - TSH - mesterséges megtermékenyítés

Tisztelt Válaszadó Orvosok! 2010 márciusától hashimotó miatt (tg antitestek értéke nagyon magas volt, 1730, a többi érték rendben volt) napi egy tabletta l-thyroxin-50-et szedek. Párom rossz spermiogrammja miatt mesterséges megtermékenyítéssel lettem terhes (ma 6+6). Ez lenne az elsö babánk. 2010. július 26-én volt egy vérvételem, ahol a TSH-m 3, 21 mikroIU/l volt. Azt hallottam és olvastam több helyen is, hogy az enyémhez hasonló esetekben a TSH-nak 1-2 között kellene lenni. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem néhány kérdés. Kérném Önöket, hogy azokat megválaszolni szíveskedjenek. 1. Igaz ez az 1-2 közötti érték a TSH-val kapcsolatban? 2. Mennyire magas az én TSH-m, az én állapotomban? 3. Milyen veszélyei lehetnek, ha nem megy lejjebb a TSH-m (sajnos az a tapasztalatom, hogy magasabb l-thyroxin dózis ellenére sem nagyon csökken a TSH-értékem)? 4. Mi lehet az oka, hogy a TSH. gyógyszer ellenére sem csökken a megfelelö szintre? Válaszaikat elöre is köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel: Laura

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! Valóban a legoptimálisabb ebben a betegségben az 1-2 közötti TSH szint, de az ön TSH-ja benne van a normál tartományban, így a babája megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonhoz jut jelenleg. Természetesen ezt követni kell, mert a helyzet változhat, hiszen a terhesség előrehaladásával nőni fog a kívánatos hormonmennyiség. A gyógyszeradag módosítása a laboreredmények függvényében történik fokozatosan, hiszen az sem szerencsés, ha túl sokat kap a beteg. Javaslom, hogy endokrinológiai szakrendelést keressen fel.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. augusztus 07., 16:32; Megválaszolva: 2010. augusztus 14., 20:50
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése