• TSH a felső határértéken

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        A minap derült ki, hogy a TSH eredményem 5, 02, mely a labor referenciaértékének a felső határán van (felső határ 5). Egy éve próbálkozunk babával, eddig sikertelenül. Utánaolvastam, hogy teherbeeséshez az 1, 5-2 körüli érték az ideális. Nőgyógyászom azt mondta, hogy nyugodtan próbálkozhatunk, én mégsem vagyok teljesen nyugodt emiatt. Szükséges-e további vizsgálat vagy gyógyszer szedése jelen esetben? Nőgyógyászom a következő ciklusra felírt Clostylbegit tablettát. Az Ön véleménye szerint beszedhetem, és próbálkozhatunk a babával? Lehet-e pl. terhesvitamint vagy folsavat szedni alulműködéskor?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Üdvözlettel: Nóra

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Véleményem szerint érdemes lenne a teherbe esés előtt endokrinológiai szakrendelésen tisztázni, hogy mi okozza a subklinikus pajzsmirigy alulműködést. Amennyiben autoimmun gyulladás áll a háttérben valószínüleg kap majd egy kis adagú pm. hormon pótlást, hogy a TSH-t az ideális tartományba vigyék, és ezzel növeljék a teherbe esés valószínűségét. Ha nem derül ki ilyen betegség, akár jódhiány is állhat aa háttérben. Nem mindegy viszont a későbbiek szempontjából sem a diagnózis (és persze a kezelés sem), úgyhogy mindenképpen ezt tanácsolom, még a terhesség előtt.


        Kérdés: 2010-02-17 22:26:06; Megválaszolva: 2010. február 17., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: