Hipofizis Microadenoma / PM Gyulladás?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Egy (számomra eléggé) komplex problémával fordulok Önhöz. 33 éves vagyok, 15 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam Pajzsmirigy problémákat, melyeket röviden szeretnék összefoglalni. 2005-ben (18 évesen) rendszertelen ciklus miatt kerestem fel egy Endokrinológust. Sajnos a leleteket elkevertem, de PM alulműködésem volt (nagyon magas TSH-val) , magas prolaktin szinttel, azonban kizárólag tűlműködéses tünetekkel (46 kg voltam 168 cm-hez és igen aktív) . A doktor Úr elküldött MRI vizsgálatra, ahol megkaptam a Hipofízis Microadenoma diagnózist. A szemészeti leletem negatív lett. L-Thyroxin beállítása után (125 ug/nap) Bromocyptin (1 tabletta/nap) szedése mellett, Milligesttel kiegészítve fél évente jártam kontrollra relatív panaszmentesen (a TSH itt is sokszor kilengett mindkét irányba, ehhez mindig hozzáhangoltuk a gyógyszereket) . 2010-ben kerültem új endokrinológushoz, aki leállította a Bromocryptin szedését (Prolaktin PEG után zömében macroprolaktint tartalmazott) , valamint a Milligestet is. Elküldött MRI kontrollra, ahol negatív leletet kaptam, az adenoma eltűnt. A ciklusom viszont ismét felborult (TSH: 0,26 / fT3: 2,31 / fT4: 1,67) , a nőgyógyász PCO-t diagnosztizált és ismét visszaállítottak a Bromocyptin + Milligest gyógyszerekre. Nyaki UH negatív volt ebben az időben. A gyógyszerek visszaállításával a TSH normalizálódott. Először félévente, majd évente jártam vérvételi kontrollra, az eredmények jók voltak. 2017-ben Vitiligo-t diagnosztizáltak nálam, 2018-ban pedig Hashimoto-t anyukámnak. 2019-ben elkezdtem a családalapítással foglalkozni, így új szemléletmóddal mentem Endokrinológiára. A Nyaki UH eredményem alapján a „pm lebenyek jelentősen kisebbek, mko. nagyon kevés mirigyállomány ábrázolódik. Szerkezete diffuse echoszegény, focalis eltérés nem ábrázolódik.” A Prolaktin PEG kimutatása után a Doktor Úr leállította a Bromocryptin szedését (visszanyarés után 41%) . L-Thyorxin 150 ug/nap, heti 1x 100 ug/nap. TSH: 2,5 / fT3: 4,2 / fT4: 21,4 / aTPO: 129. 2020. Februárban hagytam abba a Milligestet, a ciklusaim rövidek voltak de időben érkeztek. 4 hónap „tisztulást” hagytam magamnak, Júliusban ismét elmentem TSH-t nézetni, mely 0,33 lett. Csökkentettük az L-Thyroxint 150-150-125 ug / napra, 6 hetes kontrollon 0,17-re csökkent a TSH (fT3: 4,4 / fT4: 22,9) . Mivel az endokrinológust csak Októberben tudom elérni, háziorvos javaslatára (aki az Édesapám) 125 ug/napra csökkentettük az L-Thyroxint. Ciklus rendszertelenség miatt nőgyógyászati vizsgálatom során újra PCO-t diagnosztizáltak (más tünetem nincs) , most próbálok időpontot vadászni az endokrinológushoz ismét (aki igen szűkszavú de jó szakember) . Kérdéseim a következők lennének: 1. Valóban jól diagnosztizáltak 15 évvel ezelőtt vagy ez egy autoimmun gyulladás (ami alátámasztja a vitiligot, az ugráló TSH-t relatív normális fT3 és fT4 mellett, valamint a bármikor megmért magas aTPO szintet)? Számít ez egyáltalán a kezelés során? 2. Mivel 15 éve „szintetikusan” tartjuk fenn a hormon háztartásomat, lehetséges hogy „kifáradtak” a természetes folyamatok (pl. Peteérés) és esélytelen a természetes úton való fogantatás? 3. A PCO és az esetleg abból következő IR (nem voltam még terheléses vizsgálaton) visszafordítható mozgással és diétával abban az esetben is, ha relatív egészséges életmódot folytatok és a súlyom is normális (168 cm / 55 kg)? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Az L-thyroxin csökkentése megfelelő döntés volt. A petefészek nem merül ki a pajzsmirigy hormonpótlás miatt, e miatt ne aggódjon. A természetes teherbe esésre megvan minden esélye. A TSH ingadozás ebben a betegségben normális, és az aktuális igényekhez kell a hormonpótlást hangolni. A PCO "gyógyszere" a helyes életmód első körben.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. szeptember 06., 12:23; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 16:19
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...