Pajzsmirigy

Kedves Doktornő! A történetem tanulságos lehet az olvasóknak, és egyben kérdezni is szeretnék Öntől valamit. 47 éves nő vagyok. A pajzsmirigy Hashimoto betegség tüneteit már gyermekkorom óta észlelem magamon, pl.: 20 kg ok nélküli fogyás rövid idő alatt, majd később ugyanennyi hízás; tartósan nagyon alacsony vérnyomás, hajhullás, aluszékonyság, koncentrációs zavarok, és még sorolhatnám azt a sok tünetet, amelyekről sok helyen lehet olvasni. Sajnos évek óta küzdök az orvosokkal, hogy küldjenek el labor vizsgálatokra, hogy pontos diagnózist kapjak. A háziorvos évekig nem volt hajlandó beutalni egy TSH vizsgálatra, de endokrinológushoz sem. Tavaly nyáron már annyira könyörögtem neki, hogy végre megnézette a TSH értéket, ami: 4, 66 volt. A T3 és T4 megfelelő volt. Ismét könyörögtem, hogy beutaljon UH vizsgálatra. Szerinte ez nem volt szükséges, mert ha pajzsmirigy gyulladásom lenne, ő ezt látna az általános vérképben… Letrox tablettát írt fel, napi 25 mikrogrammot. Ezután kerestem egy másik háziorvost, aki hajlandó volt beutalni UH vizsgálatra. Ott azt mondták, hogy gyulladásom van! Mást nem találtak. Ez a háziorvos is ellenezte, hogy elmenjek endokrinológushoz, mert szerinte ez egy „gyenge alulműködés”, az általános vérképem pedig jó. Végül mégis kaptam beutalót a MÁV kórházba (most Honvédkórház) . Ott tájékoztattak, hogy 6 hónapot kell várni! Kaptam egy időpontot, de a családom rábeszélt, hogy időközben menjek el egy magánorvoshoz. Interneten találtam egy magánrendelőt, ahol endokrinológus is dolgozik. Azt mondták, hogy az első vizsgálat 20 percig tart, az ára: 9.000, - forint. Elmentem oda. A doktornő a tüneteimre nem volt kíváncsi, csak a vérképet nézte meg, és azt mondta, hogy szedjem továbbra is a Letrox-ot, és a háziorvos állítsa be a TSH-t 2-es szintre. Tanácsot nem adott, nem kérdezett semmit, majd közölte, hogy végeztünk. Kint ránéztem az órámra – mindössze 6 percig voltam bent! A háziorvos jót nevetett a történteken, és azon is, hogy egy 47 éves nőnek miért kellene beállítani a TSH-t 2-es szintre? Ezután úgy döntöttem, hogy kivárom a 6 hónapot, és talán kapok segítséget a Honvédkórházban. Ott újabb meglepetés várt. Hat hónapos várakozás után, mindössze öt percig foglalkozott velem egy doktornő. Gyorsan elmondtam neki, hogy amióta a Letrox gyógyszert szedem, több energiám van ugyan, de elkezdtem nagyon hízni, gyakran farkas éhes vagyok, amikor azonnal ennem kell. Ez korábban nem fordult elő. A hajam viszont továbbra is nagyon hullik. A doktornő közölte velem, hogy a tüneteket biztos, hogy nem a pajzsmirigy okozza, mivel most a TSH érték be lett állítva. Főleg a hajhullás nem a pajzsmirigytől van, a jól beállított TSH értéknél ez kizárt, ezért menjek vissza a háziorvoshoz és keressünk gócot a szervezetben. Végül, beutalt vérvételre, de csak az Anti-TPO vizsgálatára. Azt mondta, hogy ez a vérvizsgálat nagyon bonyolult és hosszadalmas, 2-3 hónapig is eltarthat, ezért 3 hónap múlva jöjjek vissza! Semmilyen tanácsot nem kaptam, pl. eszébe sem jutott elmondani, hogy szedjek szelént. Csak annyit mondott, hogy vegyem be rendszeresen a Letrox-ot. Végül, csalódottan, és annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljem a fent leírt, évekig tartó várakozásokat, és ne kelljen könyörögni, hogy valaki beutaljon vérvizsgálatra, úgy döntöttem, hogy elmegyek privát laborvizsgálatra. Egy ilyen laboratóriumot már ajánlottak nekem, és – láss csodát – ott az Anti-TPO leletre mindössze 24 órát kell várni! Egy másik labort is megnéztem, ott 3 napot kell várni. Kiderült, hogy sehol nem kell várni 3 hónapot! A KÉRDÉSEM: A tanácsát szeretném kérni, hogy a privát laborban, az Anti-TPO érték meghatározásán kívül, mit érdemes még megnézetni, milyen vizsgálatot kérjek? (a TSH és a T3 és T4 értékek most jók) Valaki azt tanácsolta, hogy nézessem meg, van-e D vitaminhiányom. Ön milyen vizsgálatot tanácsolna, mit kérjek a laborban? Az a célom, hogy az elkészült lelettel, ha eltérések vannak benne, megkeressek egy másik, rendes magánorvost. Még egy kérdésem van: a Letrox gyógyszer okozhatja azt, hogy amióta szedem, folyton éhes vagyok és sokat híztam? (A doktornőtől a Honvéd kórházban erre semmilyen választ nem kaptam) A segítségét előre is köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza obesitas témában

Tisztel kérdező!

A fokozott éhségérzetét nem magyarázza a jelenlegi TSH lelete. Az aTPO, aTg szintek vizsgálata igazolhatja a pajzsmirigy betegségének autoimmun eredetét, de a terápiában változást csak a TSH, fT4 szintek alapján ezközlünk. A hizékonyság ebben az életkorban a változó korral egyre inkább előjövő inzulinrezisztencia miatt szokott kialakulni, amit sporttal és a a gyorsan felszivódó szénhidrátok kerülésével tud javitani.Ezt glükózterheléssel tudják vizsgálni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2016. március 17., 08:31; Megválaszolva: 2016. április 14., 11:14

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...
T4 helyett kombinált T3/T4 terápia...
Tisztelt Doktornő! Feleségem (42) pajzsmirigyét 15 éve eltávolították, azóta Eutyrox-ot szed, TSH szintje kontrollált. A kezelés dacára...
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?