Pajzsmirigyhormonok terhességben

Tisztelt Doktornő! Jelenleg 21. heti terhes vagyok, Németországban élek, és ma érkezett meg a terhesség 17. hetében, Magyarországon végzett laborvizsgálat eredménye. TSH: 0, 560 mIU/L fT4: 11, 27 pmol/L fT3: 3, 87 pmol/L rT3: 45 ng/ml fT3/rT3 arány így csak 5, 599. A terhesség előtt jellemzően 1, 6-2, 4 körüli TSH-im voltak, fT3, fT4 normál tartományban, de annak alsó felében, fT3 egyszer pár éve határérték alatt, rT3-at korábban nem néztek. A terhesség elején itt Németországban volt laborvizsgálat, de hogy mire, azt nem tudom, csak annyit mondott az orvos, hogy minden jó. Femibiont szedek, ez tartalmaz 150 microgram jódot. Az orvosnál éppen ma voltam, sajnos a laboreredmények kézhezvétele előtt, következő időpontom 4 hét múlva. Talán lényeges, a terhesség 12. hetében a PAPP-A és a szabad bétaHCG is rendkívül alacsony lett, annyira, hogy 13. ill. 18. triszómára a valószínűség 1: 4 lett, szerencsére PreanaTest szerint nem áll fenn egyik sem. UH alapján a baba szépen fejlődik, eltérés egyáltalán nem látható (nagyon felkészült orvos végezte a 12. heti UH-t, 3-szor is különböző napokon, a 2. "nagy" UH holnap lesz) . Jelenleg kivizsgálásom folyik megrövidült véralvadási idő miatt, mely talán a terhességben normálisnál rövidebb, és családi hajlam lehet rá (édesanyámnál és anyai nagyapámnál trombophylia, nálam korábbi vizsgálatok szerint nem volt) . Aluszékony vagyok, nehezebben koncentrálok és székrekedéses is (de naponta "sikerül") , de ezek terhességben előfordulnak. Már a terhesség előttről a bőröm száraz és ekcémáim vannak, túlsúlyos vagyok (80 kg) . Kérdésem, hogy ezek az értékek mennyire alacsonyak (különösen az fT3/rT3 arány) , ill. rT3 mennyire magas, veszélyeztetik-e a babát, illetve a szellemi fejlődését? Egyáltalán, terhességben, ill. annak 17. hetében mennyire normálisak? Elegendő-e, ha 4 hét múlva megyek az orvosomhoz, vagy mielőbb próbáljak meg vele találkozni? Keressek meg külön endokrinológust? Indokolt-e a mellékvesehormon-szintek vizsgálata? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

tisztelt kérdező!

Pajzsmirigy funkciós eredményei rendben vannak. Mellékvese vizsgálat nem szükséges. Jelen gondozása megfelelő.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. január 12., 15:52; Megválaszolva: 2015. január 16., 15:58
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Tisztelt Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Az elmúlt 1 évben 17 kg-t fogytam. 2014-ben véletlen kerültem endokrinológushoz nagy fejfájások miatt....
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...