Kevés ösztradiol, magas progeszteron? Inzulinrezisztencia?

Tisztelt Webdoktor! A segítségét szeretném kérni hormonértékeim értelmezésében. 1 éve nem sikerül teherbe esnem az alábbi értékekkel (terhes még nem voltam soha, 29 éves nő vagyok, vékony testalkatú): 3.napi vérvétel: FSH 6.27 U/L (ref: 3.50 - 12.50) , öSZTRADIOL 7.3 pg/ml - (12.5 - 166.0) , TESZTOSZTERON 0.25 ng/ml (0.08 - 0.48) , PROGESTERON 0.80 ng/ML (0.20 - 1.50) , LH 3.95 U/l (2.40 - 12.60) , PROLAKTIN 417.0 uIU/ML (102.0 - 496.0) TSH 2.75 uIU/ML (0.40 - 4.20) SHBG 60.16 nmol/L (26.10 - 110.00) DHEA-S 8.43 umol/L (2.68 - 9.23) , FREE ANDR.INDEX 1.44 (0.01 - 7.00) FREE TESTOST. 5.14 pg/mL (0.01 - 15.00) Anti TPO: 3, 9 (0-75) , 17OH-Progeszteron: 3, 8 ng/ml ++ (foll.fázis: 0, 2-1, 3) 24.napi vv: PROGESTERON 28.91 ng/ML + (1, 7 - 27, 00) , PROLAKTIN 562.7 uIU/ML ++ (102-496) . Glükóz 0': 5, 2; 30': 7, 9; 60': 6, 9; 120': 4, 7. Inzulin 0': 4, 2 mIU/L, 30': 40, 8; 120': 26, 7. (ref: 3-25) . Azt szeretném kérdezni, hogyan lehetséges a minimálisnál is kevesebb ösztradiol, megfelelő ciklus végi progeszteron szinttel? UH alapján volt tüszőrepedés, de olyan mintha a szervezetem "küszködne" vele. Panaszaim: pattanásos arcbőr, hajhullás, hüvelyszárazság, alacsony libidó, alacsony hőmérsékletű (36, 0-36, 3) hőgörbe (ahol a tüszőrepedés látszólag ha sikerül is, akkor nagyon későn, így a luteális fázis max 10nap, max 36, 7-8 Celsius) , és a menstruáció (ami majdnem mindig 28napos pontossággal jön) előtte kb 1 hetes pecsételő vérzés jelentkezik. Hogyan lehetséges ez megfelelő progeszteron szinttel? Mi okozhatja, ha nem progeszteron hiány? Még mindig egyik vv-ről a másikra járok, és választ még nem találtunk sajnos. Ön szerint az inzulin értékek alapján fennáll az inz.rezisztencia (meglehetősen vékony vagyok, elhízott soha nem voltam, és naponta 5-6szor eszem keveset, max. 160g CH-ot tartom, rendszeresen mozgok)? Milyen vizsgálatot és kezelést javasolna? Kérem segítsen, nagyon szeretném ha megtalálnák a bajt és végre elkezdődhetne a megoldás is. Gyógyszert nem szedek egyelőre semmire.Nagyon köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza hormon vizsgálatok témában

Tisztelt kérdező!

Nőgyógyász-endokrinológus szakrendelésének felkeresését javaslom. A 17OHP is magasabb, így a mellékvese hormontermelésének is érdemes lenne utána nézni. Inzulinrezisztencia nem áll fenn.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2013. január 11., 20:44 ;Megválaszolva: 2013. január 15., 21:09
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Mi a menete egy hormonvizsgálat...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 1 éve hagytam abba a fogamzásgátló szedését, 7 évig szedtem, de mikor a második ér pattant szét a lábamban, a...
Nőgyógyászati labor értékek
Jo napot kivanok. Azt szeretnem kerdezni hogy ezek a hormon verkep ertekek normalisak? FSH 5.95 mlU/mL LH 18.48 mlU/mL TSH 2.62 microUI/mL PROLACTIN 285.90...
Hormonproblémák
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését és azóta 40-42 naposak a ciklusaim. Szeretném ha értékelné a...
Tsh érték és teherbeesés
Tisztelt Doktor Úr! 2013 márciusa óta próbálkozunk a férjemmel, de még nem jött össze a baba. decemberben voltam nőgyógyásznál, aki megnézett...
Vércukor-inzulin
Kedves Doktornő! Éhomi és terheléses vércukor és inzulin laboreredményeim a következőképp alakultak: Glükóz: 0' 4, 7 60' 4, 9 102' 4...