• Májprobléma lehet? Szedhetek fogamzásgátlót?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Több mint egy éve a GOT értékem 120-130 körül van.Eddig májproblémára gyanakodtunk a háziorvosommal, de igazán most jutottunk el odáig, hogy elkezdjünk utána nézni.A pár napos vérvételem eredményeim (amik csillagosak) RBC 4,84, %LYM 52,4%, %NEU 39,6%, %EOS 2,7%, %BAS 1,1%, GOT 128 U/L. Most voltam hasi UH. (hasi , áttekintő, komplex UH vizsgálat) Vélemény: Közepesen telt, sima falú kőmentes cholecysta. A hepar egy harántujjal haladja meg a bordaívet, szerkezete homogén. Szemcsézettebb echomintázat. Norm. tág epeutak. A pancreas átmérője átlagos, a structura megtartottnak látszik. Nem nagyobb lien, szabályosabb structura. A vesék a légzési kitérést követik, alakilag épek, pa-py arány megtartott. A vesica urinaria fala sima, átlagos vastagságú. Diffuse májlaesio suspect. Szeretném megkérdezni, hogy ezekből mi vonható le és mi az a diffuse májlaesio és javasolt-e más vizsgálat a továbiakban. És egy utolsó kérdésem lenne, persze ha ezekből tud véleményt alkotni: hogy szeretnék fogamzásgátlót szedni és hogy ez a mostani dolog mennyire befolyásolja a fogamzásgátló szedését. Köszönöm türelmét.

        WEBBeteg szakértő válasza a májbetegség témában

        Kedves Kérdező! A GOT-eltérés utalhat májproblémára, de izom eredetű is lehet, érdemes CK és LDH vizsgálatot végezni. Ha ezek rendben vannak, akkor részletes gasztroenterológiai vizsgálat javasolt, annak eldöntésére, hogy milyen májbetegsége lehet. A diffúz májparenchyma lézió nem jelent különösebb eltérést, amíg nem derül ki a pontos ok, nem javasolom a fogamzásgátló szedését.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 13:16; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés