Segítség

Kedves Ágnes! Sajnos tanácstalan vagyok, merre menjek tovább! Édesapámnak vizelettartási problémái voltak, vannak.Elvittük urológushoz, aki nem talált semmit, de írt fel egy gyógyszert a problémára. Minden évben megkérem a körzeti orvost, hogy adjon beutalót vérvételre (bár legjobb tudomásom szerint mivel vérhígítót szed 3 havonta magának az orvosnak kellene küldenie), amit szépen megköszöntem. Az eredmény viszont katasztrofális volt (ggt 335, ALKALIKUS FOSZFATÁZ 489HBA1C 7, 8, HBA1C KONCENTRÁCIÓ 62 HEMOGLOBIN 135, HEMATOKRIT 0, 390, LIMFOCITA 13, MONOCITA 11, 7, ÖSSZKOLESZTERIN3, 4, TRIGLICERID 2, 44, VÉRCUKOR 12, 7, VAS 9, VIZELET PH 5, 5. Elküldte édesanyámat azzal, hogy tartsanak apukámmal 160 grammos diétát. Én nem elégettem meg ennyivel! Visszamentem és kikönyörögtem egy hasi ultrahangot. A vizsgálat után a kis hölgy közölt, hogy valószínű áttét! Lelet:A hepar mk. lebenye megnagyobbodott, diffúzankifejezetten inhomogen szerkezetű, benne kisebb-nagyobb egymással összefolyó, szabálytalan echoszegény laesiok vannak. A v.portae és ágai tágabbak. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta mérs. contrahalt állapotban van, mert a beteg nem éhgyomorra érkezett, így vizsgálva fala nem vastagabb, lumenében kő nem látható. A lép megnagyobbodott, hilusi keresztmetszete 15x8, 3 cm, echoszerkezete homogén, echogenitása norm. A vesékben echoeltérés nem észlelhető. A mellékvese régiókban kóros képlet nincs. A pancreasfej és - test nem szélesebb, echodúsabb, homogén szerkezetű, a -farok a bélgázok által takart. A Wirsung vezeték nem tágult. A hasi aorta és a retroperitoneum a bélgázok miatt nem vizsgálható. Szabad hasüri folyadék nem figyelhető meg. A hólyag csak filmszerűen tartalmaz vizeletet. A prostata 45x42x40 mm nagyságú. A hasban és a kismedencében bélfal megvastagodás, megnagyobbodott nyirokcsomó vagy egyéb kóros képlet nem mutatható ki. Vélemény:Hepatosplenomegalia, portalis hypertonia. A hepar echoképe alapján cirrhosis vagy diffus metastasis jön szóba. Hyperplasia prostatae. Kérem segítsen nekem abban a látottak, olvasottal alapján, hogy merre induljak el! Tanácstalan vagyok! Válaszát hálásan köszönöm! Molnár-Szabó Emőke

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a májbetegség témában

Kedves Emőke! Ami laborból eltérés, magas a cukor. A gliprex-ből itélve ez ismert cukorbetegség. Ha diétázik és egyféle gyógyszert szed, nem elég. Vagy ki kell még gyógyszerrel egészíteni, lehet később inzulin kell. Ez volt a "legegyszerűbb". A vas, bár nem írt normál helyi laborértéket, szerintem alacsony. A háttérben a vashiányt meg kell nézni (ami ilyen korban sajnos igen, leggyakrabban daganat). A hgb szintje még elfogadható, de lehetne mint férfinak magasabb is, ez is szólhat vashiány mellett, kellene tudni egyáb paramétert is (vashiányban mcv mch érték alacsonyabb). A májenzimek magasak. Az ultrahang sajnos ténylg rossz. Az inhomogén szó biztos rosszat jelent, illetve az echoszegény léziók is. Lehet cirrhosis de azért az inkább kisebb májjal jár, nem megnagyobbodottal. Szerintem belgyógyászatra a területileg illetékesre menjenek el mihamarabb, sajnos valóban felmerül erősen daganat lehetősége. Minden szakrendelés ambulanciájára kell beutaló. Vigyenek minden lehelet. Sajnos semmi jó hírt nem lehet írni, nyilván lehet más is, de a vashiány és májeltérés nem jelez jót. Át kell gondolni, milyen tünetei vannak, hogy tudják elmondani. Fogyás, testsúlyváltozás, hányinger, hányás, széklet habitus változás, sárgaság, fáradékonyság.

Kérdés: 2016. október 12., 08:09; Megválaszolva: 2016. október 12., 12:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés