Magas májenzim

Pénteken voltam vérvételen és néhány érték aggasztó számomra pl a GOT GPT és Gamma GT (leginkább a GPT ami 225 a normál 50hez képest) . Szeptemberben fejeztem be egy 6 hónapos versenyfelkészülést doppingszerekkel egybe kötve amit már megbántam, utólag értelmetlennek tartok, emellett rászoktam a cukor mentes kólákra, van hogy naponta 1-2 litert is megiszom. Ezek okozhatják az értékek emelkedett szintjét még így 2 hónappal később is vagy nagyobb baj lehet?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza májbetegség témában

A doppingszerek magyarázhatják az emelkedett májenzim-értékeket (szerencsére nem túl jelentős az emelkedés) , de nyilván a szénsavas üdítőitalok sem segítenek a regenerálódásban. Javaslom, tartson májkímélő életmódot (kerüljön minden vegyszert, gyógyszert, alkoholt, a túlzott fizikai megerőltetést) , majd 6 hét múlva ismételjék meg a laborvizsgálatot. Ha a tendencia javuló, akkor egyéb teendő nincs, hanem, akkor hepatológiai szakrendelés felkeresése indokolt.

Kérdés: 2018. november 26., 17:48; Megválaszolva: 2018. november 26., 20:53
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett