• Máj adenom vagy FNH

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm, 1 éve hasi UH vizsgálaton észrevették a májamat érintő elváltozást a vizsgálatot egyébként más miatt végezték nem voltak panaszaim ezt illetően. Akkor a vizsgálaton a szonográfus FNH elváltozásnak ítélte ezzel jellemezte: VI szegmentumban zsigeri felszínen 54x39x31mm nagyságú kerékküllő szerű keringést mutató elváltozás figyelhető meg iletve a máj méretét a normál érték legfelső határába sorolta. Ezt követően a CT a vizsgálat(VI.fázisban 32x53x47 és egy 21x22x26mm-es nativ vizsgálattal isodens, artériás fázisban élénken, homogénen halmozó, vénás és.késöi fázisban isodens képet mutató solid góc látható.Csontablakkal áttekintve érdemi kóros eltéréd nem látható valamint a máj normál méretű.máj adenoma vagy FNH értékelést adott majd mivel ez nem volt egyértelmű kértek egy MRt az MR vizsgálatot végző azt mondta személyesen, hogy még ilyet nem látott mutatta a felvételeket, hogy amikor elkezdődik a vizsgálat a kontrasztanyag adása nélkül nem látszódik a májon semmi majd amikor adagolja a gép a kontrasztanyagot előtűnik majd hirtelen el is tűnik mintha egyé válna a májammal, de végül adenoma került a papírra.Háziorvosom szerint biztosan jóindulatú elváltozás ezért nem kell aggódnom. Az engem kezelő orvosok fele megműtene a másik fele nem.Így bizonytalan vagyok a továbbiakat illetően. A betegséget egyébként a fogamzásgátlóval hozták összefüggésbe amit kicsit talán több, mint 10 évig szedtem. A gasztroenterológus akivel konzultáltam azt a tanácsot adta, hogy mivel a fogamzásgátlót azonnal abbahagytam várjak mert vissza fog húzódni.ez az elváltozás. A sebész pedig kinevetett, hogy ha arra várok akkor a.csodára várok, de egyébként csak a vérzés lehetősége miatt műtene meg lehet, hogy 30 évig.nem lesz vele baj, de.lehet, hogy 2 napig...Keresztanyám adenomája pedig évek alatt húzódott vissza.Úgyhogy teljes zavar van a fejemben ezt illetően...esetleg tudna nekem segíteni.kiigazodni mi lenne a helyes döntés? Köszönettel: Andrea

        Dr. Papp Géza válasza a májbetegség témában

        Kedves Andrea! FNH vagy adenoma. Ezt az MRnek el kellene tudni dönteni. Ezzel együtt kell egy kontroll vizsgálat fél évvel az első MR után. Ebből már lehet tudni hogy növekszik-e. Zsugorodni nem fog, de hogy nőni fog vagy nem, azt nem lehet tudni. A 6 cm-es határ elérése esetén a várható haszon nagyobb mint a kockázat. A műtét laparoscoppal is elvégezhető bizonyos esetekben. Talán érdemes lenne az Uzsokiba vagy más nagy centrumba bejelentkeznie. Udvozlettel: Dr. Papp Géza


        Kérdés: 2018. november 14., 18:53; Megválaszolva: 2018. november 18., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Online konzultáció az OncoLogic-nál
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.