Alkohol hatása és vérkép

Az utóbbi időben megtapasztalt alkoholtűrő képességem és a nemrég elkészíttetett teljes vérképem esetleges összefüggésével kapcsolatban írok. Sajnos sok esetben dolgozom fel pszichés panaszaimat alkohollal – ez mondjuk havi egy részegséget jelent. Az utóbbi időben azt tapasztalom magamon, hogy az elfogyasztott alkohol sokkal rosszabb hatással van rám, mint régebben, pedig az akkor körülöttem levők szerint mennyiségben nem iszok többet. Az utóbbi alkalmakkor viszont alkoholmérgezés-szerű tüneteim voltak, teljes eszméletvesztéssel, stb. Amikor csak egy-két pohárral iszok, akkor is mintha erősebb hatást észlelnék magamon – ez korábban nem így volt. Készíttettem egy teljes vérképet, amin a következő „nem normális” értékeim lettek: húgysav – 436000 U/I, bilirubin össz. – 45010 umol/I, alk. foszfatáz – 283000 U/I, MCHC – 35900 g/dl. Amennyire utána tudtam nézni, ezek az értékek a máj funkcióira vonatkoznak. A kérdésem az, hogy jól érzem-e azt, hogy a májam funkciójában valami zavar állhatott be? Kérdezném továbbá, hogy milyen vizsgálatokat lenne célszerű egy pontosabb diagnózis érdekében elvégezni? Köszönettel!

Dr. Boros Miklós válasza májbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

Egy enyhe májfunkció probléma valóban fenn áll. Első lépésben változtasson életmódján és alkoholfogyasztási szokásain. Kerülje a zsíros-fűszeres ételeket. Egyen több zöldséget és ellenőríztesse le májfunkcióját 3 hónap múlva. A stressz kezelésére más módszert válasszon (sport, stresszkezelési pszichológiai tréning) .

Kérdés: 2011. március 29., 14:12; Megválaszolva: 2011. március 31., 10:53
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mit lehet tenni?
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Sajnos most a vírus helyzetre tekintve nem nagyon kap idő pontot. A vizesedes miatt ami elég sok a lába is...
Magas májenzim
Pénteken voltam vérvételen és néhány érték aggasztó számomra pl a GOT GPT és Gamma GT (leginkább a GPT ami 225 a normál 50hez képest) ....
májbetegség
Tisztelt Cím! Májbetegséggel kapcsolatos kérdésem van, a fibroscan vizsgálat mennyire vehető pontosnak obes betegesknél? Két vizsgálati...
Segítség
Kedves Ágnes! Sajnos tanácstalan vagyok, merre menjek tovább! Édesapámnak vizelettartási problémái voltak, vannak.Elvittük urológushoz, aki nem...
Súlyos állapot-e?
Édesapám 81 éves. 2015.nov.24-től-2015.dec.24-ig kórházban volt az alábbi betegségekkel: Összeroppant gerinc, gyomorvérzés, műtét, ITO 3 nap...